Kanapka, po zjedzeniu której będziesz miał siłę by góry przenosić!
Niezwykle smaczna, treściwa i bogata. Dasz radę jej się oprzeć?
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie kiełbasy białej z szynki Maestro Henryk Kania
- kilka kromek chleba wieloziarnistego
Makaronowy burger:
- 200 g suchego makaronu typu kolanka, ja użyłam kolorowych mini kolanek
- 350 g żółtego sera
- sól, pieprz
Tempura:
- 100 g mąki pszennej
- 70 ml lodowatej wody
- olej kokosowy do smażenia
Sos czosnkowy:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz
Kilka godzin wcześniej gotujemy makaron al dente. Po ugotowaniu mieszamy go z utartym serem i przekładamy do silikonowej foremki lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy górę, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Kiedy nasz makaronowo serowy placek jest już gotowy, wyjmujemy go z foremki, dzielimy na kwadraty (dowolna wielkość, w zasadzie taka jak nam odpowiada do włożenia jej w kanapki, czy bułki).
Po pokrojeniu naszego makaronowego placka na części, na patelni rozgrzewamy olej do smażenia w głębokim tłuszczu, a także przygotowujemy tempurę.
Mąkę mieszamy z lodowatą wodą. Każdy z kawałków makaronowego placka zanurzamy z każdej strony w tempurze i smażymy do zezłocenia w głębokim tłuszczu.
Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
W międzyczasie robimy sos czosnkowy. Z podanych składników mieszamy sos, który zawiera świeży czosnek, a więc nie potrzebuje więcej czasu, aby móc go podać.
Kromki pieczywa podpiekamy na suchej patelni z obydwu stron.
Każdą z białych kiełbas kroimy wzdłuż, nie przecinając z jednej strony flaka, tym samym będziemy mieć płaską kiełbaskę, którą grillujemy z obydwu stron.
SKŁADANIE:
Jedną z kanapek smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy na niej kiełbaskę, makaronowego burgera i zakrywamy kolejną kanapką posmarowaną sosem czosnkowym. Obłęd! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego