niedziela, listopada 12, 2017

Kanapka drwala z białą kiełbasą i makaronowym burgerem

Kanapka, po zjedzeniu której będziesz miał siłę by góry przenosić! 
Niezwykle smaczna, treściwa i bogata. Dasz radę jej się oprzeć?


Potrzebujemy:
Makaronowy burger:
  • 200 g suchego makaronu typu kolanka, ja użyłam kolorowych mini kolanek 
  • 350 g żółtego sera
  • sól, pieprz
Tempura:
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 ml lodowatej wody
  • olej kokosowy do smażenia

Sos czosnkowy:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu 
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Kilka godzin wcześniej gotujemy makaron al dente. Po ugotowaniu mieszamy go z utartym serem i przekładamy do silikonowej foremki lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy górę, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. 

Kiedy nasz makaronowo serowy placek jest już gotowy, wyjmujemy go z foremki, dzielimy na kwadraty (dowolna wielkość, w zasadzie taka jak nam odpowiada do włożenia jej w kanapki, czy bułki).

Po pokrojeniu naszego makaronowego placka na części, na patelni rozgrzewamy olej do smażenia w głębokim tłuszczu, a także przygotowujemy tempurę.
Mąkę mieszamy z lodowatą wodą. Każdy z kawałków makaronowego placka zanurzamy z każdej strony w tempurze i smażymy do zezłocenia w głębokim tłuszczu.

Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.

W międzyczasie robimy sos czosnkowy. Z podanych składników mieszamy sos, który zawiera świeży czosnek, a więc nie potrzebuje więcej czasu, aby móc go podać.

Kromki pieczywa podpiekamy na suchej patelni z obydwu stron.

Każdą z białych kiełbas kroimy wzdłuż, nie przecinając z jednej strony flaka, tym samym będziemy mieć płaską kiełbaskę, którą grillujemy z obydwu stron.

SKŁADANIE:

Jedną z kanapek smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy na niej kiełbaskę, makaronowego burgera i zakrywamy kolejną kanapką posmarowaną sosem czosnkowym. Obłęd! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger