Ciasto z połówkami jabłek już znacie. Jest przy nim więcej roboty, niż przy cieście jakie chcę Wam teraz przedstawić.
Ciasto z całymi jabłkami, oprócz tego, że należy do niego obrać 5 jabłek, nie wymaga od nas praktycznie żadnej pracy. A efekt? Spójrzcie sami!
Puszyste, przepyszne ciasto, nieco wilgotne, oblane czekoladą i posypane prażonymi migdałami.
Ciasto z całymi jabłkami |
Potrzebujemy:
- 5 niewielkich jabłek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego Targroch
- 1/2 szklanki mleka
Polewa czekoladowa:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki golden syrup lub miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego Targroch
Ponadto:
- 2 garści płatków migdałowych Targroch
Ciasto na porcelanie Shabby Chic |
Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne, nie przecinając jabłek na połówki, jabłka muszą pozostać w całości. Możecie pomóc sobie specjalnym urządzeniem do wydrążania gniazd nasiennych lub tak jak ja - użyć do tego najprostszego na świecie nożyka do obierania warzyw.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól. Całość dobrze mieszamy.
Do miski dodajemy również wszystkie mokre składniki i mieszamy do momentu połączenia się.
Tortownicę o średnicy 24 cm (może być nawet nieco mniejsza, ale nie większa) wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej 5 obranych jabłek, pomiędzy jabłka wylewamy naszą masę i wkładamy do piekarnika na 40 minut w 180 stopniach C.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W wydrążeniach po gniazdach nasiennych będziecie mogli zobaczyć sok jabłkowy, który w miarę stygnięcia ciasta będzie je cudownie nawilżał.
Z czekolady, golden syrupu i oleju kokosowego robimy polewę. Ja całość włożyłam na 30 s do mikrofalówki i całość dokładnie wymieszałam. Polewą oblewamy ciasto, które znajduje się jeszcze w foremce.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi nasze ciasto.
Ciasto wyjmujemy z blaszki po lekkim stężeniu polewy.
Uwielbiam to ciasto :) Idealne do popołudniowej herbaty ;)
OdpowiedzUsuń