poniedziałek, listopada 13, 2017

HIT! Ciasto z całymi jabłkami

Ciasto z połówkami jabłek już znacie. Jest przy nim więcej roboty, niż przy cieście jakie chcę Wam teraz przedstawić. 
Ciasto z całymi jabłkami, oprócz tego, że należy do niego obrać 5 jabłek, nie wymaga od nas praktycznie żadnej pracy. A efekt? Spójrzcie sami!
Puszyste, przepyszne ciasto, nieco wilgotne, oblane czekoladą i posypane prażonymi migdałami.

Ciasto z całymi jabłkami

Potrzebujemy:
  • 5 niewielkich jabłek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego Targroch
  • 1/2 szklanki mleka

Polewa czekoladowa:

Ponadto:
Ciasto na porcelanie Shabby Chic

Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne, nie przecinając jabłek na połówki, jabłka muszą pozostać w całości. Możecie pomóc sobie specjalnym urządzeniem do wydrążania gniazd nasiennych lub tak jak ja - użyć do tego najprostszego na świecie nożyka do obierania warzyw.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól. Całość dobrze mieszamy.
Do miski dodajemy również wszystkie mokre składniki i mieszamy do momentu połączenia się.

Tortownicę o średnicy 24 cm (może być nawet nieco mniejsza, ale nie większa) wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej 5 obranych jabłek, pomiędzy jabłka wylewamy naszą masę i wkładamy do piekarnika na 40 minut w 180 stopniach C.

Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

W wydrążeniach po gniazdach nasiennych będziecie mogli zobaczyć sok jabłkowy, który w miarę stygnięcia ciasta będzie je cudownie nawilżał. 

Z czekolady, golden syrupu i oleju kokosowego robimy polewę. Ja całość włożyłam na 30 s do mikrofalówki i całość dokładnie wymieszałam. Polewą oblewamy ciasto, które znajduje się jeszcze w foremce.

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi nasze ciasto.

Ciasto wyjmujemy z blaszki po lekkim stężeniu polewy.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger