Spaghetti, do którego przygotowania natchnęła mnie potrawa chili con carne. Właściwie nie ma tutaj ostrości, ale danie jedzą dzieci, więc Wy możecie sobie nieco jej dodać. ;)
Potrzebujemy:
- 500 g mięsa z karkówki wieprzowej
- 1 burak
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
- 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią LaSelva
- 2 łyżeczki bazylii w oliwie z oliwek LaSelva
- 1 puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego spaghetti LaSelva
- kiełki czerwonej kapusty lub inne ulubione
Warzywa ścieramy na tarce i podsmażamy na oliwie z oliwek.
Do warzyw dodajemy zmielone mięso i dusimy wszystko razem około 25 minut. Następnie patelnie odkrywamy i odparowujemy wodę i soki. Po odparowaniu dodajemy sos pomidorowy, bazylię i kukurydzę. Całość doprawiamy, mieszamy i gotujemy razem około 3 minuty.
W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek producenta.
Gorący sos mieszamy z odcedzonym makaronem. Podajemy z kiełkami czerwonej kapusty lub dowolnymi innymi. Można też podać nasze spaghetti z tartym twardym serem.
Do warzyw dodajemy zmielone mięso i dusimy wszystko razem około 25 minut. Następnie patelnie odkrywamy i odparowujemy wodę i soki. Po odparowaniu dodajemy sos pomidorowy, bazylię i kukurydzę. Całość doprawiamy, mieszamy i gotujemy razem około 3 minuty.
W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek producenta.
Gorący sos mieszamy z odcedzonym makaronem. Podajemy z kiełkami czerwonej kapusty lub dowolnymi innymi. Można też podać nasze spaghetti z tartym twardym serem.
To mnie zaskoczyło, no nie pomyślałabym, żeby zrobić spaghetti z chilli, niezłe :)
OdpowiedzUsuń