niedziela, listopada 26, 2017

Rogaliki drożdżowe

Przepyszne lekko słodkie rogaliki, które będą wspaniałym pomysłem na śniadanie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Można podać je z dżemem, czy konfiturą, ale same również smakują doskonale :)


Potrzebujemy:


Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem brązowego cukru. Drożdże te następnie odstawiamy na około 10 minut, aby zaczęły pracować. Ja mimo, że drożdże te można od razu wymieszać z mąką, postępuję dokładnie jak w przypadku świeżych drożdży, ponieważ znacznie skraca to czas wyrastania.

W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajka w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie się nieco kleiło, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ im będzie jej więcej - tym rogaliki będą finalnie mniej puszyste.

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość. Zajmie to około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy trójkąty równoramienne i zwijamy tworząc rogalik.

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy już uporaliśmy się z całym ciastem odstawiamy je do napuszenia na około 30 minut. Po tym czasie 1 jajko rozkłócamy z 1 łyżką mleka i smarujemy nim nasze rogaliki, po czym obsypujemy je dekoracyjnym cukrem trzcinowym. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

1 komentarz:

  1. Chyba gdzies "po drodze " zginal olej kokosowy,ale przepis wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger