Z miłości do sezamu postanowiłam upiec tureckie bajgle, które są nim oblepione doszczętnie! :)
Bajgle znakomicie odnajdują się jako samodzielna przekąska, ale wyśmienicie smakują również przełożone ulubionymi dodatkami, popijane gorącą latte. Pyszności!
Potrzebujemy:
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 220 g ciepłej wody
- 650 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli himalajskiej Radix - Bis
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej Radix - Bis
- 1/3 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki sezamu Radix - Bis
Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy ciepłego mleka i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Robimy dołek i wlewamy drożdże, wodę, jajko, oliwę i całość zagniatamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabianie powinno trwać około 10 minut, a ciasto powinno się jedynie lekko lepić do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do potrojenia swojej objętości. Zajmie mu to około 1 godzinę w ciepłym miejscu.
W międzyczasie mieszamy melasę z wodą i umieszczamy ją w szerokim naczyniu. W takiej miksturze będziemy maczać nasze bajgle, aby sezam dobrze się do nich przykleił.
Z wyrośniętego ciasta powstanie 10 bajgli. Ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 10 równych części. Możecie pomóc sobie wagą, aby mniej więcej każdy kawałek ciasta był taki sam.
Z każdego kawałka ciasta formujemy długi, cienki wałeczek (50-60 cm), który zginamy w pół i oplatamy nawzajem jak sznur. Dwa końce zlepiamy ze sobą i tak uformowanego bajgla wkładamy do melasy z wodą, a następnie do talerza z ziarnami sezamu. Obtoczonego dokładnie bajgla przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak postępujemy z każdym następnym kawałkiem ciasta.
Bajgle odstawiamy na 20 minut do napuszenia się.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńWygląda na zabój, dzięki
OdpowiedzUsuń