Pyszny sernik z grubą warstwą orzechową będzie idealną propozycją na świąteczny stół, ale i nie tylko. Można upiec go bez jakiejkolwiek okazji do niedzielnej kawy, czy herbaty. Smakuje małym i dużym. Znika w tempie ekspresowym! :)
Potrzebujemy:
Spód:
- 160 g pokruszonych czekoladowych herbatników
- 40 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
Warstwa orzechowa:
- 2/3 szklanki golden syrupu/syropu kukurydzianego/melasy trzcinowej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 jaja
- 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju kokosowego
- 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 szklanki orzechów włoskich
Warstwa serowa:
- 3 szklanki twarożku kanapkowo - sernikowego "Mój ulubiony" SDM Wieluń
- 1 szklanka brązowego cukru
- 3 jaja
- 2 płaskie łyżeczki mielonej wanilii
Ponadto:
- cukier puder
- połówki orzechów włoskich
Pokruszone herbatniki mieszamy razem z roztopionym tłuszczem i wykładamy tą masą formę wyłożoną papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm). Kiedy spód ciasta mamy wyrównany, zabieramy się za dalszą część przygotowywania sernika.
Orzechy lekko siekamy.
W rondelku umieszczamy golden syrup, cukier, jaja, roztopione masło, sól i wanilię. Całość mieszamy ze sobą, aby jajko połączyło się z resztą składników. Podgrzewamy na wolnym ogniu do zgęstnienia, bardzo często mieszając. Kiedy nasza masa zgęstnieje, dorzucamy lekko posiekane orzechy i łączymy razem z masą karmelową. Wykładamy na herbatnikowy spód i wyrównujemy.
Twarożek miksujemy razem z cukrem, jajami i wanilią. Miksujemy krótko, aby masa nie nabrała zbyt dużo powietrza. Wylewamy ją na warstwę orzechową.
Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 60 minut.
Wystudzony sernik przyozdabiamy połówkami orzechów i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego