niedziela, grudnia 10, 2017

Sernik z orzechowym spodem

Pyszny sernik z grubą warstwą orzechową będzie idealną propozycją na świąteczny stół, ale i nie tylko. Można upiec go bez jakiejkolwiek okazji do niedzielnej kawy, czy herbaty. Smakuje małym i dużym. Znika w tempie ekspresowym! :)


Potrzebujemy:
Spód:

  • 160 g pokruszonych czekoladowych herbatników
  • 40 g roztopionego masła lub oleju kokosowego

Warstwa orzechowa:

  • 2/3 szklanki golden syrupu/syropu kukurydzianego/melasy trzcinowej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 szklanki orzechów włoskich

Warstwa serowa:


Ponadto:

  • cukier puder
  • połówki orzechów włoskich

Pokruszone herbatniki mieszamy razem z roztopionym tłuszczem i wykładamy tą masą formę wyłożoną papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm). Kiedy spód ciasta mamy wyrównany, zabieramy się za dalszą część przygotowywania sernika.


Orzechy lekko siekamy.
W rondelku umieszczamy golden syrup, cukier, jaja, roztopione masło, sól i wanilię. Całość mieszamy ze sobą, aby jajko połączyło się z resztą składników. Podgrzewamy na wolnym ogniu do zgęstnienia, bardzo często mieszając. Kiedy nasza masa zgęstnieje, dorzucamy lekko posiekane orzechy i łączymy razem z masą karmelową. Wykładamy na herbatnikowy spód i wyrównujemy.

Twarożek miksujemy razem z cukrem, jajami i wanilią. Miksujemy krótko, aby masa nie nabrała zbyt dużo powietrza. Wylewamy ją na warstwę orzechową.

Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 60 minut.

Wystudzony sernik przyozdabiamy połówkami orzechów i posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger