poniedziałek, lutego 19, 2018

Mielone cotton balls

Większość z Was zna kotlety mielone. Kotlety mielone możemy przygotować w tradycyjny sposób ale coraz częściej propagowane urozmaicenia w postaci różnych dodatków oraz form przyrządzenia tego dania. Ja dzisiaj przychodzę do Was z niesamowitą propozycją, chwaloną przez każdego, jedzoną nawet przez moją córkę, co jest wielką dla mnie pochwałą, bo to niejadek do potęgi n-tej.

Mielone cotton balls to kotlety mielone w drożdżowej skorupce imitującej modne świecące cotton ballsy.

Kotlety mielone jakie przygotowałam do tego przepisu są z dodatkiem czerwonej papryki. 

mielone cotton balls

Potrzebujemy:
  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaszy manny mąka TOTA
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Ciasto:
Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa dodajemy do mięsa. Do miski z mięsem dodajemy również pozostałe składniki i wyrabiamy masę na kotleciki.

Z masy formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej oraz obsmażamy je z każdej ze stron na rumiano.

Teraz przygotowujemy sobie ciasto, które nie wymaga wyrastania.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do nich oliwę oraz mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno wkleić się do rąk.

Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy na cienki placek, który radełkiem kroimy w cienkie paski. Paskami owijamy nasze kotleciki. 

Kotleciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut. 

Smacznego! :)

mielone inaczej

1 komentarz:

  1. To wygląda jak takie małe pajączki, niesamowicie uroczo więc się nie dziwię, że twoja córeczka lubi takie przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger