Większość z Was zna kotlety mielone. Kotlety mielone możemy przygotować w tradycyjny sposób ale coraz częściej propagowane urozmaicenia w postaci różnych dodatków oraz form przyrządzenia tego dania. Ja dzisiaj przychodzę do Was z niesamowitą propozycją, chwaloną przez każdego, jedzoną nawet przez moją córkę, co jest wielką dla mnie pochwałą, bo to niejadek do potęgi n-tej.
Mielone cotton balls to kotlety mielone w drożdżowej skorupce imitującej modne świecące cotton ballsy.
Kotlety mielone jakie przygotowałam do tego przepisu są z dodatkiem czerwonej papryki.
Mielone cotton balls to kotlety mielone w drożdżowej skorupce imitującej modne świecące cotton ballsy.
Kotlety mielone jakie przygotowałam do tego przepisu są z dodatkiem czerwonej papryki.
Potrzebujemy:
- 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kaszy manny mąka TOTA
- 1 jajko
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Ciasto:
- 90 g mąki pszennej typ 750 mąka TOTA
- 180 g ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 g oliwy z oliwek
Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa dodajemy do mięsa. Do miski z mięsem dodajemy również pozostałe składniki i wyrabiamy masę na kotleciki.
Z masy formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej oraz obsmażamy je z każdej ze stron na rumiano.
Teraz przygotowujemy sobie ciasto, które nie wymaga wyrastania.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do nich oliwę oraz mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno wkleić się do rąk.
Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy na cienki placek, który radełkiem kroimy w cienkie paski. Paskami owijamy nasze kotleciki.
Kotleciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut.
Smacznego! :)
To wygląda jak takie małe pajączki, niesamowicie uroczo więc się nie dziwię, że twoja córeczka lubi takie przysmaki :)
OdpowiedzUsuń