Pyszna zapiekanka ryżowa z mielonym mięsem i wędzonym serem, na ryżowo kapuścianym podłożu, która po zapieczeniu rozpływa się w ustach. Ryż zmieszany z kapustą, do tego mielone mięso. Czy to nie brzmi Wam jak gołąbki, no może oszukane gołąbki. W zasadzie mogłam ją nazwać zapiekanka gołąbkowa, gdyby nie górski ser, który zapewnia jej włosko - górski klimat. Musicie tej zapiekanki ryżowej spróbować! Koniecznie! Nie wiecie skąd wziąć górskie serki? Zapraszam do jedynego w swoim rodzaju Kuby, który prowadzi sklep Wyroby Naturalne :)
Potrzebujemy:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 1 jajko
- pieprz, sól, pieprz ziołowy
- 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 300 g przecieru pomidorowego
- 50 g oscypka Wyroby Naturalne
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, rozmaryn
- 3 serki wędzone owcze Wyroby Naturalne
Kapustę na zapiekankę ryżową szatkujemy na cienkie paseczki i mieszamy z ugotowanym ryżem i surowym jajkiem.
Nasz gołąbkowy podkład doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i wykładamy dno ceramicznej formy lub naczynia żaroodpornego.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulkę i ją chwilę podsmażamy z niewielkim dodatkiem soli.
Na patelnię do cebulki dorzucamy zmielone mięso i podsmażamy całość tak długo, aż cała woda wyparuje z mięsa. Na koniec dodajemy przecier i przyprawy. Całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Mięso po wyłączeniu źródła ciepła mieszamy jeszcze z utartym oscypkiem.
Na ryż do zapiekanki ryżowej wykładamy nasz mięsny farsz, wyrównujemy.
Serki kroimy na połówki wzdłuż i układamy na mięsnym farszu. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego