Muffinki, czy babeczki?
Piękne i kolorowe babeczki, pyszne, efektowne, będą cudowną ozdobą każdego stołu. Oprócz tego, że tęczowe babeczki pięknie wyglądają, są również bardzo smaczne, a dzieci za nimi szaleją.
Babeczki dla dzieci muszą spełniać naprawdę mało wymagań. Babeczki dla dzieci muszą być pyszne i kolorowe!
Kolorowe posypki do ciast może i nie są najzdrowszą alternatywą, ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić, niech się dzieci cieszą! :)
Przepis na babeczki
Potrzebujemy:
- 100 g miękkiego masła
- 90 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jaja
- 125 g maki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa biała Emix
- 2 opakowania posypki kolorowej Emix
Jak zrobić babeczki?
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Do utartych składników dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nalewamy do każdej taką samą ilość ciasta, do 3/4 wysokości papilotki.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C.
Jak dekorować babeczki?
Lekko schłodzone smarujemy cienką warstwą białej polewy i obsypujemy kolorową posypką. Dzięki czemu uzyskujemy babeczki z tęczą! Kolorowe muffinki czekoladowe (oblane czekoladą) dla najmłodszych - gotowe!
Gdzie przechowywać babeczki, żeby były wilgotne?
Babeczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Pojemniki na żywność sprawdzą się idealnie. Nawet 2-3 dni po przygotowaniu, wasze muffinki będą świeże i mięciutkie. Choć z pewnością ciężko będzie im wytrwać do 3 dni. Są tak pyszne, że nie jest łatwo im się oprzeć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego