Cebulowy beszamel plus szynka usmażona w złocistej panierce. Idealna przekąska na towarzyskie spotkanie. Krokiety z szynki podane z ulubionym sosem, będzie genialnym punktem imprezowego menu.
Co zrobić z szynki, której macie nadmiar w domu? Co można zrobić z szynki kulki? Przepyszną przekąskę! Krokiety z beszamelu z szynką wędzoną usmażone w głębokim tłuszczu skradną Wasze serca. Pewniakiem!
Co zrobić z szynki, której macie nadmiar w domu? Co można zrobić z szynki kulki? Przepyszną przekąskę! Krokiety z beszamelu z szynką wędzoną usmażone w głębokim tłuszczu skradną Wasze serca. Pewniakiem!
Potrzebujemy:
- 600 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania
- 4 łyżki masła
- 2 drobno posiekane cebule
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Do panierowania:
- mąka
- 2 jaja
- bułka tarta/panko
Do smażenia:
- olej roślinny
Przepis wymaga od nas troszeczkę cierpliwości, ponieważ składa się z dwóch etapów.
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz sól i podsmażamy cebulkę.
Z szynki pozbywamy się uwędzonej skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy w malakserze lub blenderze wysokoobrotowym, nada się do tego również maszynka do mielenia mięsa.
Do podsmażonej cebulki dodajemy mąkę i ją zaparzamy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i szybko energicznie mieszamy całość trzepaczką, starając się pozbyć się ewentualnych grudek. Beszamel zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
Do ugotowanego beszamelu dodajemy mieloną szynkę i mieszamy do połączenia się składników.
Odstawiamy do zimnego miejsca na kilka godzin, aby porządnie stężało.
Z zimnej masy nabieramy łyżką stołową małą część, którą rolujemy w dłoniach, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Krokiety z szynki smażymy w głębokim tłuszczu do zezłocenia się. Najlepiej smażą się schłodzone krokieciki, dlatego warto je przed smażeniem włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika.
Krokiety beszamelowe z szynką podajemy z ulubionym sosem.
Wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :)