Sernik na zimno beż żelatyny
Sernik na zimno z polewą z masła orzechowego to ten, który podbija serca swoją niebanalną słodyczą, kremowością i tym, że pasuje idealnie do najlepszego alkoholu pod słońcem!
Pravda Espresso dla miłośników kawy jest jak strzała Amora. Zawiera ekstrakt z kawy i armat orzecha włoskiego, które w połączeniu z doskonałym żytnim spirytusem oraz krystalicznie czystą wodą źródlaną, tworzą dzieło, jakiego moje kubki smakowe wcześniej nie doznały. Jej smak przyjemnie rozpływa się w ustach, jest doskonały również jako aperitif. Dla mnie, dla kobiety, idealna do deserów. Piję ją wtedy, kiedy mam ochotę na coś, co sprawi, że mój humor i poziom endorfin wystrzeli jak sylwestrowe fajerwerki. Doskonała przy spotkaniach z przyjaciółkami. :) Albo wyobraź sobie zgoła inną sytuację: piękna pościel, Ty, On i pyszny sernik.
Wódka Pravda swój świetny smak zawdzięcza kiperom, którzy wciąż o niego dbają, sprawdzając każdą partię, a błysk - nowoczesnym metodom filtracji. Jeżeli dodać do tego ręcznie robioną butelkę z pięknym kamieniem, mamy już niezaprzeczalnie doskonałość w każdym calu.
Przepis na sernik
Potrzebujemy:
Spód:
- 10 sucharków bez cukru
- 7 łyżek rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 1 kg serka naturalnego (z wiaderka)
- 3 białe czekolady
- 1/2 szklanki cukru pudru
Polewa orzechowa:
- 500 g masła orzechowego z kawałkami czekolady
- 1 szklanka cukru (jeżeli masło orzechowe jest bez cukru)
Dodatkowo:
- gorzkie kakao
Sernik na zimno przepis:
Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy samo dno.
Sucharki na spód do ciasta miksujemy na pył i dolewamy do nich roztopione masło. Ja miałam 9 sucharków, więc posiliłam się jeszcze herbatnikami.
Takim "piaskiem" z sucharków wykładamy dno tortownicy i wkładamy do zimnego miejsca.
Ser miksujemy razem z cukrem pudrem.
Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do sera, ciągle miksując. Tak przygotowany ser wykładamy na nasz sucharkowy spód. Tym razem ciasto powinno na około 3-4 godziny wylądować w zamrażarce. Podpowiem Wam tylko, że obecnie na zewnątrz mróz jest tak przeszywający, że możecie spokojnie odstawić ciasto na balkon! :)
Masło orzechowe podgrzewamy z ewentualnym cukrem. Smarujemy masłem orzechowym zamarznięty sernik i tym razem odkładamy nasz sernik na zimno na całą noc do lodówki. Sernik bez pieczenia smakuje świetnie z Pravdą Espresso. :)
Przed podaniem sernik na zimno z polewą z masła orzechowego oprószamy kakao.
Czy moge prosic o podanie wagi czekolad?
OdpowiedzUsuńNie lubię masła orzechowego bo jest słone, ale potrafię sobie wyobrazić słodkie przełamanie sernika i słoną polewę.. Mniam :)
OdpowiedzUsuńMam wielką prośbę, mogłabyś poklikać w KLIKI na moim blogu? Z góry dziękuję to dla mnie bardzo ważne..
https://luxwell99.blogspot.com/2018/02/my-wishlist-in-sheincom.html
Trzeba czytać skład i kupować takie masło orzechowe które nie ma ani cukru ani soli. Takie naturalne!
Usuń