środa, maja 09, 2018

Paluchy z serem i sezamem

Ciasto drożdżowe i ser lubią się do granic możliwości. Przykładem tego są moje paluchy z serem i sezamem, którym nie sposób się oprzeć. Nadają się idealnie na piknik i grilla, co czyni je wiosenno - letnim hitem! Jak to ciasto drożdżowe - paluchy drożdżowe najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ja w ogóle ciasto drożdżowe zawsze traktuję jako takie ciasto, które robię w międzyczasie, ponieważ wyrabia się je chwilę, później należy odczekać, uformować, znowu odczekać i upiec. Nie robimy go ciągiem, dlatego niektórym może się wydawać, że jest pracochłonne, a takie nie jest! :)

paluchy z serem i sezamem

Potrzebujemy:
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g oscypka Wyroby Naturalne
  • 20 g sezamu
pieczywo na grilla

Drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Mąkę mieszamy z solą, robimy zagłębienie i wlewamy rozpuszczone drożdże, masło i żółtka. Wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 10 minut lub robotem przez 3 minuty.

Ciasto zakrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.

Ser ścieramy na malutkich oczkach. Jajko rozmącamy widelcem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. połowę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem. Drugą połową zakrywamy ciasto posmarowane jajkiem i posypane serem. Kroimy na paski o szerokości około 2 cm i każdy z nich skręcamy kilka razy wokół własnej osi. 

Paluchy serowe układamy na blaszce, posypujemy obficie sezamem i odstawiamy do wyrośnięcia.

Napuszone paluchy chlebowe wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.

paluchy chlebowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger