Sałatka makaronowa to danie, które robi się bardzo szybko, dlatego bardzo je lubię. Niejednokrotnie taka sałatka ratuje życie i smakuje naprawdę wyśmienicie. W parę chwil przygotujecie sycący posiłek, którego nie da się nie lubić.
Tym razem przygotowałam ją w wersji "na zielono". Zielona sałatka makaronowa to przepyszny zielony groszek, cięta fasolka szparagowa, myślę że w sezonie byłoby jeszcze lepiej, pierś z kurczaka, która nie zaburza koloru, bo jest biała, jaja plus domowy majonez, bo takiego tutaj użyłam i jest po prostu bosko!
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie 500 g makaronu kokardki Makarony Babuni
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 puszka fasolki szparagowej (lub równowartość świeżej, ugotowanej, pokrojonej na 3 kawałki)
- 4 ugotowane na twardo jaja
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 6 łyżek majonezu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Pierś z kurczaka smażymy z obydwu stron na oliwie lekko oprószając mięso solą i pieprzem.
Po obróbce termicznej pierś odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dzielimy ją na włókna, szarpiemy.
Makaron gotujemy al dente i również studzimy.
Puszki odsączamy z zalewy i dodajemy do wystudzonego makaronu razem z poszarpaną na włókna piersią kurczaka.
Jaja kroimy w grubą kostkę i dodajemy do reszty składników.
Natkę pietruszki drobno siekamy i również dodajemy do miski.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy.
Sałatka jest doskonała w smaku! Smacznego Kochani! :)
Pysznie wygląda ja ostatnio zrobiłam podobną sałatkę tylko dodałam zielone warzywka i olej kokosowy bio :) Muszę przyznać, że bardzo oryginalny smak. Polecam spróbować.
OdpowiedzUsuń