Co zrobić, żeby kotlety mielone nie były twarde?
Jak zrobić kotlety z kiełbasy?
Co dodać, żeby kotlety nie były suche?
Na te pytania mam odpowiedź!
Kotlety mielone z dodatkiem warzyw nigdy nie będą suche. To reguła, która sprawdza się w 100%. Oczywiście standardowy dodatek cebuli nie uczyni ich miękkimi i puszystymi. Co dodać do kotletów, żeby nie były suche? Do kotletów mielonych, a właściwie do mięsa w początkowej fazie ich przygotowania dodaj startą cukinię, poszatkowaną kapustę, czy utartą marchew. Dodatek warzyw sprawi, że kotlety zrobione nawet z szynki zyskają na swojej strukturze. Jeżeli nie chcecie dodawać warzyw, wystarczy że przy wyrabianiu mięsa na kotlety dodacie do niego odrobinę wody i dobrze je wyrobicie dłońmi.
Dziś przygotowałam bardzo ciekawe i delikatne kotlety z białej kiełbasy z kapustą, które rozpływają się w ustach. Dzięki temu, że w swoim składzie mają aromatyczną białą kiełbasę w zasadzie nie trzeba się było głowić co dodać, aby były naprawdę smaczne. Świeża kapusta nadała im miękkości, co ja ubóstwiam w kotletach mielonych. Nie lubię kiedy kotlety mielone są twarde :)
Jak zrobić kotlety z kiełbasy?
Co dodać, żeby kotlety nie były suche?
Na te pytania mam odpowiedź!
Kotlety mielone z dodatkiem warzyw nigdy nie będą suche. To reguła, która sprawdza się w 100%. Oczywiście standardowy dodatek cebuli nie uczyni ich miękkimi i puszystymi. Co dodać do kotletów, żeby nie były suche? Do kotletów mielonych, a właściwie do mięsa w początkowej fazie ich przygotowania dodaj startą cukinię, poszatkowaną kapustę, czy utartą marchew. Dodatek warzyw sprawi, że kotlety zrobione nawet z szynki zyskają na swojej strukturze. Jeżeli nie chcecie dodawać warzyw, wystarczy że przy wyrabianiu mięsa na kotlety dodacie do niego odrobinę wody i dobrze je wyrobicie dłońmi.
Dziś przygotowałam bardzo ciekawe i delikatne kotlety z białej kiełbasy z kapustą, które rozpływają się w ustach. Dzięki temu, że w swoim składzie mają aromatyczną białą kiełbasę w zasadzie nie trzeba się było głowić co dodać, aby były naprawdę smaczne. Świeża kapusta nadała im miękkości, co ja ubóstwiam w kotletach mielonych. Nie lubię kiedy kotlety mielone są twarde :)
Potrzebujemy:
- 500 g białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania
- 1/2 główki małej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżki oleju plus olej do smażenia
- sól, pieprz
- mąka do panierowania
Kapustę szatkujemy i dusimy na oleju z dodatkiem soli i odrobiny wody. Musi zmięknąć i odparować cały sok.
Do malaksera wkładamy cebulę i ją szatkujemy. Następnie dodajemy podduszoną kapustę oraz obraną z osłonek kiełbasę. Blendujemy aż powstanie nam masa jak na kotlety mielone.
Do masy na kotlety dodajemy jajka, kaszę mannę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy gotową masę na około 15 minut, aby kasza manna wchłonęła nieco wilgoci.
Na talerz wysypujemy mąkę do obtaczania kotlecików. Łyżką nabieramy część masy i obtaczamy ją w mące tworząc zgrabnego kotlecika. Po utoczeniu kilku rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy nasze kotleciki z obydwu stron na rumiano.
Ja podałam kotleciki z surówką z kapusty i buraczków oraz podsmażanymi ziemniaczkami. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego