Lekkie jak piórko chrupiące gofry kokosowe fit, które mnie osobiście zachwyciły nie tylko lekkością, ale i smakiem. Przyznam, że jeszcze nigdy gofry nie wyszły mi tak nieziemsko chrupiące! :) To pyszności, których należy spróbować, bez dwóch zdań. :) Przepis na kokosowe gofry Was uzależni! Gofry pieczone są bez dodatkowego tłuszczu, dlatego można spokojnie powiedzieć, że są to gofry kokosowe FIT!
Potrzebujemy:
- 1 puszka śmietanki kokosowej, u mnie ze sklepu Kuchnie Świata
- 170 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jaja (białka i żółtka osobno)
Dodatkowo:
- galaretka kokosowa w lekkim syropie, u mnie ze sklepu Kuchnie Świata
- syrop klonowy
- płatki migdałów
Śmietankę kokosową przekładamy do naczynia i mieszamy razem z żółtkami i cukrami.
W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy je na sztywną pianę.
Do mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy wymieszaną śmietankę z cukrami i żółtkami. Mieszamy.
Na koniec dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy na czas dobrego rozgrzania się gofrownicy.
Usmażone gofry kokosowe fit przykładamy od razu na kratkę w celu odparowania, wtedy są doskonale chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego