Pyszna puszysta chałka sprawdza się przede wszystkim dla dzieci. One uwielbiają ciasta drożdżowe.
Chałka drożdżowa z kruszoną smakuje wybornie, szczególnie ze szklanką zimnego mleka! Poezja..
Potrzebujemy:
Ciasto drożdżowe:
- 40 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko + 2 żółtka
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Kruszonka:
- 70 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
Do posmarowania:
- 3 łyżki mleka
Drożdże rozpuszczamy w mleku razem z cukrem i cukrem waniliowym.
Jajko i żółtka mieszamy z rozpuszczonym masłem.
Mąkę mieszamy z solą.
Do miski z mąką i solą dodajemy rozpuszczone masło wymieszane z jajkami oraz rozpuszczone drożdże w mleku. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, które z łatwością odkleja się od ścianek naczynia. Do tego momentu powinno trwać jego wyrabianie :)
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, dzielimy na 3 lub 5 części. Z każdej części robimy długi wałeczek, ja mówię, że tak długi jak szerokość piekarnika. :) Podczas, gdy ciasto podzielicie na 3 części - zaplatacie z nich warkocz. Kiedy ciasto podzielicie na 5 części - z 3 uplatacie warkocz, pozostałe skręcacie i kładziecie na warkoczu, wtedy chałka będzie węższa i wyższa.
Chałkę odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie smarujemy ją mlekiem i obsypujemy kruszonką przygotowaną z masła, mąki i cukru. Przygotowanie kruszonki polega na rozcieraniu składników w dłoniach, do momentu aż zaczną robić się z nich małe zlepiające się "kulki".
Chałkę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego