Śmietanowiec z owocami z kompotu to pyszne, rozpływające się w ustach ciasto. Ja robię go zwykle wtedy, kiedy kupię za dużo jogurtów greckich, bo do przepisu spokojnie można ich użyć. Jogurt grecki jest bardzo treściwy i tłusty - zupełnie jak śmietana.
Śmietanowiec na kruchym cieście to nasze ulubione ciasto, bardzo przypominające sernik. Taki kremowy sernik, bardzo mazisty i puszysty. Do jego przygotowania idealne są owoce z kompotu. Na końcu posta znajdziecie link do kompotu, jaki ja wykorzystałam. Kompot okazał się tak pyszny, że synek wyjadł z niego wiśnie, zostały same truskawki i te wylądowały w masie śmietanowej. Wykorzystałam do przygotowania tego ciasta owoce z kompotu, co nie znaczy oczywiście, że świeże owoce będą gorsze w smaku. Macie w tym wypadku wolną rękę.
Ciasto z jogurtu greckiego nie wymaga specjalnych umiejętności, jeżeli będziecie się trzymać przepisu, a wszystkie składniki na masę będą temperaturze pokojowej - musi się udać!
Przepis na kruche ciasto z kolei wymaga, aby składniki na ciasto były maksymalnie schłodzone.
Kruche ciasto z owocami to jedno z ulubionych ciast naszych kochanych dzieciaków. Dlaczego by go nie wykonać, skoro tak bardzo go lubią? :)
Choinka z drewna posłużyła mi jako rekwizyt do zdjęć. Prawda, że jest śliczna? Kosztowała jedyne 6 zł! Drewniane ozdoby to świetna sprawa. Drewno to naturalny produkt, który zostanie w naszych domach na długo. Link** do choinki z drewna znajdziecie na końcu posta.
Potrzebujemy:
Kruche ciasto:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1200 g jogurtu greckiego
Dodatkowo:
- owoce z kompotu*
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego, które aby być naprawdę kruche musi się dobrze schłodzić. Dlatego też godzinę wcześniej należałoby przygotować kruche ciasto. Ja przygotowuję je w malakserze. Miksuję tylko do momentu, aż zacznie tworzyć się ze składników kruszonka. Taka kruszonka jest świetnym materiałem do rozkładania jej na blaszce, a także do posypywania góry ciasta. Jeżeli wyrabiacie ciasto ręcznie, będzie trzeba je zamrozić, a później zetrzeć na tarce jarzynowej, przynajmniej 1/3 ciasta, która będzie górną warstwą.
W takim razie, jeżeli masz malakser, po prostu pokrój masło, dodaj resztę składników i wymieszaj. 2/3 ciasta rozłóż na dużej standardowej blaszce do ciasta, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia, a 1/3 włóż do lodówki. Blaszkę z ciastem również włóż do lodówki. :)
Jeżeli wykonujesz ciasto ręcznie, na blacie zrób kopczyk z mąki, cukru, cukru waniliowego i soli. Pokrój masło i wyłóż je na suche składniki. Przesiekaj wszystko nożem, dodaj żółtka i ponownie przesiekaj. Teraz trzeba posiłować się trochę ręcznie i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozłóż na dużej standardowej blaszce do ciasta, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia, a 1/3 włóż do zamrażarki. Blaszkę z ciastem włóż do lodówki. :)
Teraz nadszedł czas na przygotowanie masy śmietanowej, a tak naprawdę masy jogurtowej.
A! I pamiętaj! Odsącz swoje owoce z soku, to dość istotne! ;)
W suchej i czystej misce ubijamy białka z odrobiną soli. Ja miałam jeszcze 2 białka z jajek, które były bardzo samotne i nie wiedziałam co z nimi zrobić, dlatego dodałam je również do tego ciasta. Znaczy to tylko tyle, że jeżeli masz jakieś 2 białka zalegające w lodówce - możesz je spokojnie wykorzystać, bez zwiększania ilości pozostałych składników.
Do ubitych białek, łyżka po łyżce dodajemy cukier, ciągle ubijając. Pomiędzy jedną dodaną łyżką cukru, a drugą cukier musi się rozpuścić. Kiedy cały cukier wykorzystacie, wyłączamy mikser i dodajemy jogurty lub śmietanę 12% lub 18% w takiej samej gramaturze jak podany jogurt. Do miski wsypujemy również proszek budyniowy. Całość dobrze mieszamy i wylewamy na schłodzony spód z ciasta kruchego.
Na masę jogurtową wykładamy owoce i posypujemy startym kruchym ciastem.
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Choinka z drewna |
*Kompot - Rarytasy Babci Bronci Kompot wiśniowo - truskawkowy Wyroby Naturalne
**Choinka z drewna
***http://www.gotujimieszkaj.pl/2017/11/jogurtowiec-z-ciastem-kruchym-i-wisniami.html
****http://www.gotujimieszkaj.pl/2017/04/jogurtowiec-z-masa-kokosowa-z-chia.html
*****http://www.gotujimieszkaj.pl/2018/12/jogurtowiec-piernikowy-z-masa-grysikowa.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego