Drożdżowa szarlotka przepis
Szarlotka to ciasto, które można przygotować na wiele sposobów,nasze ulubione to:
Pyszna szarlotka z jabłkami ma wielu zwolenników, przyznam że nie znam osoby, która by szarlotki nie lubiła. Pieczone jabłka mają w sobie coś magicznego, tę słodycz, orzeźwienie, dla mnie to kulinarna magia.
Ciasto drożdżowe z jabłkami to taki babciny wypiek, bardzo często dodawana przez babcie jest jeszcze słodka chrupiąca kruszonka. Ja postanowiłam nieco poszaleć i zrobiłam taką zakręconą drożdżówkę, w dodatku to odwrócona drożdżowa szarlotka!
Ja pamiętam, że moja babcia robiła ciasto drożdżowe z jabłkami pokrojonymi w ósemki. Te jabłka kładła na wierzchu ciasta i posypywała najlepszą kruszonką na świecie. Zawsze jak ciasto wyrastało już w foremce skubałam największe jej kawałki, była fenomenalna! :)
Składniki do przygotowania szarlotki:
Ciasto drożdżowe:
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki syropu z agawy, u mnie syrop z agawy ze sklepu Amus
- 250 ml mleka
- 550 g mąki pszennej tortowej
- 40 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, u mnie ekstrakt migdałowy ze sklepu Amus
- 1/2 łyżeczki soli
Jabłka:
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 5 obranych jabłek podzielonych na 4 części
Ponadto:
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego, u mnie cukier trzcinowy ze sklepu Amus
- 130 g konfitury jabłkowej, u mnie konfitura z jabłek, fig i rodzynek ze sklepu Amus
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Przepis na ciasto drożdżowe jest banalnie prosty i nie należy się go bać, a ja Wam powiem jeszcze więcej - trening czyni mistrza! :)
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i syropem z agawy (oczywiście możecie ciasto posłodzić czym tylko chcecie, ja polecam syrop z agawy), odstawiamy miksturę na 10 minut.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jaja, miękkie masło, ekstrakt migdałowy i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy drożdżowe ciasto. Wyrabianie ręczne potrwa około 10 minut, robotem wystarczą 3 minuty.
Tak przygotowane proste ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia objętości. W zależności od temperatury otoczenia potrwa to od 30 minut do 1 godziny.
Teraz przygotowujemy jabłka na szarlotkę.
Jabłka muszą być obrane, gniazda nasienne usunięte, a jabłka przekrojone na 4 części.
Na patelni rozpuszczamy cukier, musi on lekko zbrązowieć, po czym dodajemy masło. Mieszamy do momentu aż masło się rozpuści. Później dodajemy na patelnię cząstki jabłek i lekko je przesmażamy w powstałym syropie.
Jabłka przekładamy na dno tortownicy o średnicy około 24 cm. Syrop, który pozostał na patelni przelewamy na jabłka. Najlepiej użyć tortownicy, która nie ma wyjmowanego dna.
Ciasto drożdżowe wykładamy na blat oprószony mąką, rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy konfiturą i posypujemy warstwą cukru trzcinowego. Tak przygotowane ciasto kroimy na pasy o szerokości wysokości Waszej tortownicy. Pasy zwijamy w jedną wielką "roladę" i układamy w tortownicy.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy do napuszenia się.
Po około 20 minutach wkładamy nasze wyrośnięte ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Odwrócona drożdżowa szarlotka smakuje wyśmienicie, kiedy posypana jest cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego