Ciasto biszkoptowe
Przepyszny biszkopt z owocami zupełnie bez okazji. Mój sprawdzony biszkopt idealny, budyń z ananasem (krem budyniowy), bita śmietana i beza z migdałami. To było naprawdę wspaniałe ciasto z ananasem. No dobra, powiem Wam, że miałam puszkę zacnych ananasów z POLOmarketu i chciałam ją wykorzystać. Mam nadzieję, że mój przepyszny pomysł na słodkości przyjmie się w Waszych domach i będziecie czuli te same motyle w brzuchu co ja, kiedy je jadłam, no obłęd, mówię Wam!
Beza (beza Ania Starmach) to dla mnie zawsze wyzwanie, jeszcze nigdy nie pokusiłam się o dostojną bezę, która nosi wdzięczne imię "Beza Pawłowej", ale mam zamiar odważyć się i upiec bezę z prawdziwego zdarzenia. Ta beza była z wierzchu krucha z pysznymi podpieczonymi płatkami migdałów, natomiast w środku miała przepyszną piankową strukturę, a ta z kolei doskonale łączyła się z ubitą śmietaną. Choć od zjedzenia ciasta minął już jakiś tydzień, to wciąż nie mogę się otrząsnąć, było po prostu pycha!
Beza przepis:
Ciasto z bitą śmietaną to taki klasyk, który smakuje zawsze, przynajmniej u nas tak wychodzi. Rolada z bitą śmietaną pochłaniania jest jeszcze tego samego dnia, a ciasto z owocami i bezą w maksymalnie dwa dni. Łasuchami jesteśmy, nie da się tego ukryć.
Pyszne ciasto na niedzielę to punkt obowiązkowy, przecież deserek w tak miły dzień bez pracy nie może nie zostać skonsumowany. Prawda?
Ananas - ciasto biszkoptowe z owocami - składniki:
Biszkopt przepis:
- 6 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń z ananasem:
- 0,5 l płynu (syrop z puszki z ananasa + mleko)
- 1 budyń śmietankowy
- 1 ananas w kawałkach w puszce, u mnie ananas kawałki w soku ananasowym Solemo
- 3 łyżki cukru
Bita śmietana przepis:
- 500 ml śmietanki 36%
Beza przepis:
- 3 białka z jaj
- 2 razy waga białek - cukier puder
- garść migdałów w płatkach
Poncz (Czym nasączyć biszkopt?):
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki wody
Ananas - ciasto biszkoptowe - przygotowanie ciasta:
Puszysty biszkopt przepis:
Jak upiec biszkopt? Jak zrobić biszkopt?
Mój biszkopt to taki prosty i szybki biszkopt, który wyjdzie każdemu. Przepis na biszkopt w moim wykonaniu jest dziecinnie prosty. Nie musisz oddzielać żółtek od białek, a dodatek proszku do pieczenia jest niewielki.
Przepis na biszkopt z 6 jaj.
Biszkopt z 6 jaj: całe jaja ubijamy z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Do ubitych jaj dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do kwadratowej foremki, u mnie o bokach 22x22 cm, w której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Ile piec biszkopt?
Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut.
Po upieczeniu zrzucamy z wysokości kolan dwa razy i odstawiamy do wystygnięcia, a po wystygnięciu kroimy go na 2 blaty.
A nie mówiłam, że to najprostszy przepis na biszkopt?
A nie mówiłam, że to najprostszy przepis na biszkopt?
Budyń ananasowy - przygotowanie:
Do miarki wlewamy nasz syrop z puszki ananasa i dopełniamy go do 500 ml mlekiem.
Do rondelka wlewamy 2/3 płynu i cukier, a w 1/3 rozrabiamy nasz budyń. Do gotującego się płynu dodajemy budyń i zagotowujemy często mieszając. Na koniec dodajemy ananasa w kawałkach i dokładnie mieszamy.
Bita śmietana - przygotowanie:
Jak ubić śmietanę? Jak zrobić bitą śmietanę?
Śmietankę ubijamy bez cukru, ponieważ całość będzie wystarczająco słodka. Śmietanę ubijamy ją do momentu aż wyraźnie zgęstnieje.
Beza przepis, przepis na beze:
Jak zrobić beze?
Białka ubijamy na sztywno. Następnie wciąż ubijając dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej ubijamy aż cukier całkiem się rozpuści. Ubitą bezę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i posypujemy migdałami, najlepiej upiec ją w takiej samej blaszce jak biszkopt. Na tym etapie można biszkopt już spokojnie wyjąć z foremki i upiec w nim bezę.
Beza pieczenie:
Bezę pieczemy przez 40 minut w 130 stopniach C.
Ciasto biszkoptowe - składanie:
Biszkopt wkładamy do blaszki, w której się piekł i smarujemy połową ponczu z soku z cytryny z wodą.
Gorący budyń wylewamy na biszkopt i przykrywamy go drugim biszkoptem. Tak przygotowane ciasto musi wystygnąć i najlepiej schłodzić się przez godzinę w lodówce.
Po schłodzeniu ubijamy śmietanę, która przez przynajmniej 24 godziny powinna być w lodówce, dzięki czemu lepiej będzie nam ją ubijać.
Górny biszkopt smarujemy drugą częścią ponczu, a następnie rozsmarowujemy na nim ubitą śmietanę.
Na śmietanę wykładamy delikatnie naszą bezę i wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki, żeby się schłodziło.
wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na letnie wypieki :)
OdpowiedzUsuń