niedziela, maja 19, 2019

Ananas - biszkopt z owocami

ciasto biszkoptowe



Ciasto biszkoptowe



Przepyszny biszkopt z owocami zupełnie bez okazji. Mój sprawdzony biszkopt idealny, budyń z ananasem (krem budyniowy), bita śmietana i beza z migdałami. To było naprawdę wspaniałe ciasto z ananasem. No dobra, powiem Wam, że miałam puszkę zacnych ananasów z POLOmarketu i chciałam ją wykorzystać. Mam nadzieję, że mój przepyszny pomysł na słodkości przyjmie się w Waszych domach i będziecie czuli te same motyle w brzuchu co ja, kiedy je jadłam, no obłęd, mówię Wam!



Beza (beza Ania Starmach) to dla mnie zawsze wyzwanie, jeszcze nigdy nie pokusiłam się o dostojną bezę, która nosi wdzięczne imię "Beza Pawłowej", ale mam zamiar odważyć się i upiec bezę z prawdziwego zdarzenia. Ta beza była z wierzchu krucha z pysznymi podpieczonymi płatkami migdałów, natomiast w środku miała przepyszną piankową strukturę, a ta z kolei doskonale łączyła się z ubitą śmietaną. Choć od zjedzenia ciasta minął już jakiś tydzień, to wciąż nie mogę się otrząsnąć, było po prostu pycha!

Beza przepis:




Ciasto z bitą śmietaną to taki klasyk, który smakuje zawsze, przynajmniej u nas tak wychodzi. Rolada z bitą śmietaną pochłaniania jest jeszcze tego samego dnia, a ciasto z owocami i bezą w maksymalnie dwa dni. Łasuchami jesteśmy, nie da się tego ukryć.
Pyszne ciasto na niedzielę to punkt obowiązkowy, przecież deserek w tak miły dzień bez pracy nie może nie zostać skonsumowany. Prawda?

biszkopt z owocami

Ananas - ciasto biszkoptowe z owocami - składniki:


Biszkopt przepis:

  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń z ananasem:

  • 0,5 l płynu (syrop z puszki z ananasa + mleko)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 ananas w kawałkach w puszce, u mnie ananas kawałki w soku ananasowym Solemo  
  • 3 łyżki cukru

Bita śmietana przepis:

  • 500 ml śmietanki 36%

Beza przepis:

  • 3 białka z jaj
  • 2 razy waga białek - cukier puder
  • garść migdałów w płatkach

Poncz (Czym nasączyć biszkopt?):

  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki wody

przepis na beze

Ananas - ciasto biszkoptowe - przygotowanie ciasta:


Puszysty biszkopt przepis:


Jak upiec biszkopt? Jak zrobić biszkopt?


Mój biszkopt to taki prosty i szybki biszkopt, który wyjdzie każdemu. Przepis na biszkopt w moim wykonaniu jest dziecinnie prosty. Nie musisz oddzielać żółtek od białek, a dodatek proszku do pieczenia jest niewielki.


Przepis na biszkopt z 6 jaj.


Biszkopt z 6 jaj: całe jaja ubijamy z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Do ubitych jaj dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. 

Ciasto wylewamy do kwadratowej foremki, u mnie o bokach 22x22 cm, w której dno wykładamy papierem do pieczenia.

Ile piec biszkopt?


Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut.

Po upieczeniu zrzucamy z wysokości kolan dwa razy i odstawiamy do wystygnięcia, a po wystygnięciu kroimy go na 2 blaty.
A nie mówiłam, że to najprostszy przepis na biszkopt?


Budyń ananasowy - przygotowanie:


Do miarki wlewamy nasz syrop z puszki ananasa i dopełniamy go do 500 ml mlekiem.

Do rondelka wlewamy 2/3 płynu i cukier, a w 1/3 rozrabiamy nasz budyń. Do gotującego się płynu dodajemy budyń i zagotowujemy często mieszając. Na koniec dodajemy ananasa w kawałkach i dokładnie mieszamy.


Bita śmietana - przygotowanie:

Jak ubić śmietanę? Jak zrobić bitą śmietanę?


Śmietankę ubijamy bez cukru, ponieważ całość będzie wystarczająco słodka. Śmietanę ubijamy ją do momentu aż wyraźnie zgęstnieje.


Beza przepis, przepis na beze:

Jak zrobić beze?


Białka ubijamy na sztywno. Następnie wciąż ubijając dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej ubijamy aż cukier całkiem się rozpuści. Ubitą bezę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i posypujemy migdałami, najlepiej upiec ją w takiej samej blaszce jak biszkopt. Na tym etapie można biszkopt już spokojnie wyjąć z foremki i upiec w nim bezę.

Beza pieczenie:

Bezę pieczemy przez 40 minut w 130 stopniach C.

Ciasto biszkoptowe - składanie:


Biszkopt wkładamy do blaszki, w której się piekł i smarujemy połową ponczu z soku z cytryny z wodą. 
Gorący budyń wylewamy na biszkopt i przykrywamy go drugim biszkoptem. Tak przygotowane ciasto musi wystygnąć i najlepiej schłodzić się przez godzinę w lodówce. 

Po schłodzeniu ubijamy śmietanę, która przez przynajmniej 24 godziny powinna być w lodówce, dzięki czemu lepiej będzie nam ją ubijać.

Górny biszkopt smarujemy drugą częścią ponczu, a następnie rozsmarowujemy na nim ubitą śmietanę.

Na śmietanę wykładamy delikatnie naszą bezę i wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki, żeby się schłodziło.


2 komentarze:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger