Włoskie pieczywo
Focaccia to włoskie pieczywo podawane jako przystawka przed daniem głównym. My bardzo lubimy ją jadać na zmianę z pizzą. Pizza to również włoskie danie, ale to bardziej traktowane jest jako danie główne. Focaccia z minimum składników świetnie smakuje z oliwą z oliwek. Odrywamy kawałek pieczywa i maczamy ją w oliwie - niebo! Focaccia z polędwiczką borową smakowała świetnie również z oliwą.
Ja zazwyczaj focaccie podaję z serem, bo uwielbiamy połączenie ciasta drożdżowego i żółtego sera.
Natomiast dzisiaj chciałam Wam przedstawić dodatek mięsny jakiego użyłam. Polędwiczka borowa to wędlina dojrzewająca suszona. Ja użyłam jej do przepisu jak już się całkiem wysuszyła i powiem Wam, że taka smakowała mi najbardziej. Cudowny zapach grzybów, lekki posmak pikantnej papryczki, którą przełamuje słodycz miodu i aromat ziół.
Pokrojona w cieniutkie plasterki stała się wybornym chipsem na mojej przystawce.
Inne pomysły na przystawki:
- Grissini
- Oponki z ciasta francuskiego
- Chrupiące młode ziemniaczki
- Puszysty placek drożdżowy z cebulą i szynką
- Mini calzone
Focaccia z polędwiczką - składniki:
Ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- polędwiczka borowa Bastion Smaku pokrojona w cienkie plastry
- ser z niebieską pleśnią pokrojony w kawałeczki
- ananas pokrojony w kawałeczki
- ser żółty starty na tarce
- pomidorki koktajlowe w całości
Focaccia z polędwiczką - wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy je do maki wymieszanej z solą.
Zagniatamy drożdżowe ciasto i odstawiamy je do podwojenia objętości.
Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 3 części i każdą z nich rozciągamy w zgrabny okrąg pomagając sobie oliwą, nie mąką.
Na ciasto nakładamy nasze składniki i odstawiamy na 15 minut do napuszenia.
Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 220 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego