Przepis na pancakes
Pancakes, czy spolszczając - pankejki, to pyszne placki z mnóstwem pęcherzyków powietrza. Pęcherzyki powietrza powoduje proszek do pieczenia, dlatego dodajcie go dokładnie tyle, ile podałam w przepisie, choć ilość może przerażać tak na pierwszy rzut oka. Porcja ciasta jest imponująca, a proszku zupełnie nie czuć, także nie musicie się obawiać.
Drugą kwestią jeżeli chodzi o perfekcyjne wysmażenie jest dobranie odpowiedniej patelni. Ja naleśniki amerykańskie smażę w małej patelni, do której nalewam porcję ciasta, a ta nie rozlewa mi się na boki, bo boki patelni blokują ciasto. To doskonały sposób, spróbujcie sami! Najlepsze patelnie to te z nieprzywierającym dnem.
Zobacz również:
- przepis na naleśniki
- puszyste placuszki
- placuszki amarantusowe
- placki ziemniaczane
- placki na kefirze z truskawkami
Wszelkie placki i naleśniki to doskonały sposób na sprawdzenie nie tylko patelni, ale również płyty. Moja nowa płyta indukcyjna spisuje się rewelacyjnie. Szybko się nagrzewa, ale to nie jej główna zaleta, najlepsze jest to, że grzeje równomiernie, co pozwala na dobre wysmażenie pankejków, czy naleśników. Firma Electrolux zadbała również o świetny design płyty oraz to, że mieści się nawet w cienkim blacie.
Pancakes składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szklanki mleka
- 4 jaja
- 4 łyżki oleju roślinnego
Pancakes przepis:
W jednym większym naczyniu mieszamy składniki suche, tj. cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól, w drugim mniejszym naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli mleko, jaja i olej.
Składniki mokre przelewamy do składników suchych i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta, czekamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto z góry prawie się zetnie. wtedy placka przerzucamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.
Ja pankejki smażę na 6 poziomie na płycie indukcyjnej Electrolux.
Podajemy z czym tylko sobie zamarzycie, mi najbardziej smakują z masłem, które pięknie topi się na gorących pankejkach. Choć masło orzechowe, czy syrop klonowy również smakuje z nimi wybornie.
Wyglądają mega ��
OdpowiedzUsuńWyglądają zajefajnie,tylko czy potrafię znieść tyle proszku do pieczenia,nie wiem.
OdpowiedzUsuń