Sałatka z bobem
Sałatka ryżowa na ciepło to genialna propozycja zarówno na obiad, obiadokolację, czy po prostu kolację. Jest bardzo smaczna, sycąca i sprawia wrażenie dania obiadowego. Zawiera sporą ilość warzyw, a także przepyszny opiekany ser. Ser na grilla lub patelnię, np. Sirtakis, jest świetny jako dodatek do sałatek.
Bób właściwości
Sałatka z bobem to obecnie hit hitów, bo na bób mamy właśnie sezon! Te soczyście zielone ziarna zawierają bardzo dużo białka, są niskokaloryczne, zawierają znikome ilości tłuszczu, a mimo to są niezwykle odżywcze dla naszego ciała. Oprócz walorów odżywczych zawierają witaminy C, A, B1, B6, kwas foliowy, a także minerały takie jak wapń, żelazo, magnez i cynk.
Bób przepisy:
Sałatka ryżowa na ciepło jest przeze mnie podawana bardzo często do mięs. Zazwyczaj robię ją z ryżem, cebulką i papryką. Podsmażone warzywa z ryżem smakują naprawdę doskonale. Przymierzam się do wykonania gołąbków z takim farszem. Myślę, że może być to fenomenalne odkrycie!
Sałatka ryżowa na ciepło - składniki:
- 2 cebule
- 1 papryka
- 1 szklanka ugotowanego bobu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 100 g półtwardego sera, u mnie Sirtakis z chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Sałatka ryżowa na ciepło - przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, następnie dodajemy na nią pokrojoną w półplasterki cebulę i paprykę pokrojoną w paseczki. Całość dusimy z odrobiną soli, żeby warzywa zmiękły. Kolejno dodajemy na patelnię ugotowany i obrany bób, który podgrzewamy z pozostałymi warzywami. Po warzywach czas na ryż. Dodajemy ugotowany ryż, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy do momentu aż ryż zrobi się ciepły. W międzyczasie ser Sirtakis kroimy w kostkę i na dużym ogniu podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy go na sam koniec razem z posiekaną natką pietruszki.
Podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego