Co ma piernik do wiatraka?
Piernik to ciasto uwielbiane zwłaszcza przez mojego synka. W zeszłym tygodniu piekłam go dwa razy i za każdym razem znikał w ekspresowym tempie. A ja? Ja uwielbiam piec tego typu ciasta. Piernik, czy szarlotka zawsze tak pięknie pachną podczas pieczenia, że już od samego zapachu w domu robi się cieplej i przyjemniej.
Piernik z powidłami zapewne najbardziej kojarzy się każdemu ze Świętami Bożego Narodzenia, ale to nie powód żeby odmawiać sobie tej przyjemności i zjeść go w dowolnym, dogodnym terminie. Zgadzacie się ze mną?
Przepis na piernik:
Szybki piernik z miodem to przede wszystkim ratunek dla tych, którzy o nim zapomnieli, albo mają niewiele czasu na przygotowania, albo po prostu mają chęć, aby tu i teraz zjeść szybki piernik z dżemem, czy powidłami.
Piernik last minute to także wspaniały pomysł dla niecierpliwych. Na piernik staropolski trzeba czekać baaaardzo długo, a ten naprawdę dorównuje mu smakiem i.. jest gotowy niemalże zaraz po upieczeniu. Dla mnie bomba! Wilgotny piernik, jak sama nazwa wskazuje jest wilgotny, mięciutki i wspaniale pachnie przyprawami.
Piernik przepis
Wilgotny piernik - składniki:
- 125 g masła, u mnie Masło Ekstra Paczka od Krowy OSM Sieradz
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki kawy zbożowej instant lub kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki maki pszennej
Ponadto:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- cukier puder
Wilgotny piernik przygotowanie:
W sporej wielkości rondelku rozgrzewamy masło z cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści.
Do gorącego masła z cukrem dodajemy miód, powidła i przyprawę do piernika. Całość dokładnie mieszamy.
Do tej mieszanki dodajemy również kakao, kawę i sodę, teraz masa zacznie rosnąć pod wpływem dodanej sody. (Dlatego był potrzebny większy rondelek.)
Jajka mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej nasze ciasto.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 45 minut.
Piernik studzimy, kroimy na 3 części, smarujemy powidłami i składamy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Piernik zawsze jest w naszym domu na Święta :) W ubieglym roku robiłam staropolski, w tym... może Twój :)
OdpowiedzUsuń