poniedziałek, lipca 15, 2019

Wilgotny piernik



Co ma piernik do wiatraka?



Piernik to ciasto uwielbiane zwłaszcza przez mojego synka. W zeszłym tygodniu piekłam go dwa razy i za każdym razem znikał w ekspresowym tempie. A ja? Ja uwielbiam piec tego typu ciasta. Piernik, czy szarlotka zawsze tak pięknie pachną podczas pieczenia, że już od samego zapachu w domu robi się cieplej i przyjemniej.

Piernik z powidłami zapewne najbardziej kojarzy się każdemu ze Świętami Bożego Narodzenia, ale to nie powód żeby odmawiać sobie tej przyjemności i zjeść go w dowolnym, dogodnym terminie. Zgadzacie się ze mną?

Piernik


Przepis na piernik:



Piernik przepis


Szybki piernik z miodem to przede wszystkim ratunek dla tych, którzy o nim zapomnieli, albo mają niewiele czasu na przygotowania, albo po prostu mają chęć, aby tu i teraz zjeść szybki piernik z dżemem, czy powidłami. 

Piernik last minute to także wspaniały pomysł dla niecierpliwych. Na piernik staropolski trzeba czekać baaaardzo długo, a ten naprawdę dorównuje mu smakiem i.. jest gotowy niemalże zaraz po upieczeniu. Dla mnie bomba! Wilgotny piernik, jak sama nazwa wskazuje jest wilgotny, mięciutki i wspaniale pachnie przyprawami.

Szybki piernik z dżemem

Piernik przepis


Wilgotny piernik - składniki:

  • 125 g masła, u mnie Masło Ekstra Paczka od Krowy OSM Sieradz
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki kawy zbożowej instant lub kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki maki pszennej
Ponadto:
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • cukier puder

Wilgotny piernik


Wilgotny piernik przygotowanie:


W sporej wielkości rondelku rozgrzewamy masło z cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści.
Do gorącego masła z cukrem dodajemy miód, powidła i przyprawę do piernika. Całość dokładnie mieszamy.
Do tej mieszanki dodajemy również kakao, kawę i sodę, teraz masa zacznie rosnąć pod wpływem dodanej sody. (Dlatego był potrzebny większy rondelek.)

Jajka mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy.

piernik na ostatnią chwilę

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej nasze ciasto.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 45 minut.

Piernik studzimy, kroimy na 3 części, smarujemy powidłami i składamy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. Piernik zawsze jest w naszym domu na Święta :) W ubieglym roku robiłam staropolski, w tym... może Twój :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger