Kasza jaglana ma tak wiele twarzy, że jeszcze nie raz tutaj zagości. Ważne jest postępowanie z nią od samego początku, jeszcze przed ugotowaniem. To klucz do sukcesu!
Chciałabym Wam przedstawić proste i szybkie danie mięsne dla Was i Waszych Dzieci.
Potrzebujemy:
- pół filiżanki suchej kaszy jaglanej
- filiżankę wody do gotowania kaszy
- łyżeczkę oleju kokosowego, ja użyłam oleju kokosowego od Ol'Vita
- pół combra z królika
- łyżeczkę przyprawy naturalnej bez soli i glutaminianu od Rafex
- 1 małą cebulę
Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju kokosowym. Comber z królika siekamy na niewielkie kawałki i dorzucamy do garnka.
Podczas gdy cebulka z mięsem się dusi, robimy porządek z kaszą jaglaną. Moim sposobem na nią, aby nie była gorzka w smaku jest najpierw przepłukanie jej na sicie wrzątkiem, następnie chwilę pod bieżącą zimną wodą, do momentu, aż saponiny nie wypłuczą się z ziaren.
Teraz dosypuję kaszę do cebulki, doprawiam przyprawą naturalną, zalewam wodą, robię jeden ruch łyżką i na wolnym ogniu gotuję, aż nie wchłonie całego płynu, co ważne, nie mieszam.
Ugotowane danie odstawiam na 10 minut, aby doszło do siebie.
Po tym czasie można zajadać. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego