Ja do przygotowania swojej zupy użyłam fasoli Red Kidney z Gospodarstwa Rolnego Pliczko mieszczącego się w Woźnikach. Cena takiej fasolki w tamtejszym gospodarstwie to 10zł/kg, czego nie spotkacie nigdzie indziej. W innych miejscach ceny wahają się w okolicach 10 zł/400g.
Potrzebujemy:
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek botwinki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 porcja mięsa na wywar (u mnie kaczka + krolik)
- słodka papryka (łyżeczka)
- ostra papryka (w zależności czy lubicie ostre potrawy czy nie)
- 2 liście laurowy
- 3 ziela angielskie
- majeranek
- sól pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka śmietany
Fasolę moczymy przez całą noc. Następnie wylewamy wodę, w której się moczyła, dolewamy nowej i w niej gotujemy fasolę do miękkości. Solimy dopiero pod koniec gotowania.
Cebule drobno siekamy razem z czosnkiem i wrzucamy na rozgrzany olej w garnku, w którym finalnie będzie zupa.
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce i dorzucamy do cebuli. Chwilę razem przesmażamy.
Do garnka wkładamy mięso, liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wodą, aby przykryć całość i gotujemy przez około godzinę.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z garnka, a do garnka wrzucamy ugotowaną fasolę i drobno pokrojoną botwinkę. Chwilę razem gotujemy.
Mięso odrywamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do garnka z zupą.
Dodajemy przyprawy i śmietanę i gotowe.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z garnka, a do garnka wrzucamy ugotowaną fasolę i drobno pokrojoną botwinkę. Chwilę razem gotujemy.
Mięso odrywamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do garnka z zupą.
Dodajemy przyprawy i śmietanę i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego