Na 2 porcje pęczaku potrzebujemy:
- 1 pełna filiżanka kaszy pęczak
- 2 pełne filiżanki wody
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka przyprawy suszone pomidory plus szczypiorek
- szczypta curry
- szczypta pieprzu ziołowego
- łyżka oliwy
- łyżka oleju arganowego
- 2 plasterki bekonu
- łyżeczka posiekanego koperku
- duża garść świeżej rukoli
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka i zalewamy w proporcji 2 części wody na jedną część kaszy. Wsypujemy przyprawę z suszonych pomidorów i szczypiorkiem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Na patelni dusimy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy je do ugotowanego pęczaku. Doprawiamy pieprzem ziołowym i curry.
Na talerz wykładamy umytą rukolę i skrapiamy ją olejem arganowym, następnie nakładamy kaszę pęczak i posypujemy ją koperkiem. Bekon kroimy na kawałki i chwilę smażymy na patelni i gorącym bekonem posypujemy danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego