Wymyśliłam, że mięso ma mieć niebanalny smak, co udało sie uzyskać poprzez marynowanie i później smażenie w mielonych migdałach. Warto, na prawdę warto :)
Potrzebujemy:
- pół piersi z kurczaka
- pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- szczypta soli
- szczypta chilli
- 2 lyzki oleju rzepakowego plus olej do smażenia, ja użyłam oleju rzepakowego Rapso
- mielone migdały, ja użyłam mielonych migdałów BackMit
Ponadto:
- 1/4 główki sałaty lodowej
- pół pomidora malinowego
- 1/4 czerwonej papryki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta ulubionych ziół do sałatek
- odrobina kremu balsamicznego
Pierś z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w słodkiej papryce, soli, papryce chilli i oleju rzepakowym. Odstawiamy do lodowki na 24 h.
Po tym czasie obtaczamy w mielonych migdałach i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Wyjmujemy z oleju i odsączamy na ręczniku papierowym.
Sałatę kroimy w paski, pomidora w mniejsze kawałki, a paprykę w drobną kostkę. Na dnie naczynia układamy sałatę, na nią pomidora z papryką. Na sam wierzch kładziemy kawałki kurczaka. Ja je pokroiłam w jeszcze mniejsze kawałki.
Fajny przepis
OdpowiedzUsuń