Pomyślałam sobie, a co mi tam, gorąco nie jest, to upiekę. Miałam w zamyśle jakiś prosty chleb na drożdżach.. No to zrobiłam, prosty ale bez drożdży. Za to z jabłkami i bakaliami. Coś wspaniałego :)
Potrzebujemy:
- 750g jabłek (waga po obraniu)
- 15g cukru
- 200 g rodzynek, ja użyła rodzynek Kresto
- 150 g mąki orkiszowej
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżka karobu lub kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g orzechów włoskich, ja użyłam rodzynek Kresto
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich starte jabłka. Wszystko dokladnie mieszamy i przykładamy do formy wysmarowanej masłem o wymiarach około 30x12x10. Ja swój chleb piekłam w kwadratowej blaszce, wydaje mi się jednak, że lepiej będzie w keksówce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60 minut. Po wyjeciu z piekarnika chleb musi pozostac w formie jeszcze przez 15 minut, następnie wyjmujemy z formy i kładziemy na kratce. Chleb mozna kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu.
boski :) i te orzechy w całości, musiał pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńTo taki keksik bardziej :) Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuń