Potrzebujemy:
- Ciasto:
- szklanka mąki kokosowej, ja użyłam mąki Vivio, dostępnej tutaj
- 75 g masła lub oleju kokosowego
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa
- 0.5 kg sera (może być z wiaderka)
- 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta soli
- kilkanaście kostek mleczka ptasiego
- Mus jeżynowy:
- 1 kg jeżyn
- 1 galaretka wiśniowa
Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej.
Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy go 3-krotnie, jeśli mamy taki z wiaderka, pomijamy tę czynność. Masło ucieramy z cukrem, dopóki cukier nam się nie rozpuści. Następnie dodajemy ser, w międzyczasie dodajemy po jednym żółtku, na koniec jogurt grecki. Teraz wsypujemy proszek budyniowy i wszystko mieszamy jedynie do połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, następnie delikatnie łączymy ją z masą serową i wykładamy na nasz spód. W masę serową wkładamy, dociskając do dołu, nasze mleczko ptasie. Pieczemy w 150 st. C przez 50 minut.
Jeżyny zagotowujemy i gotujemy, aż się nie "rozpadną". Następnie przecieramy przez sito i do gorącego płynu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy jedynie drzwiczki, aby wolno się studził. Kiedy nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik (ten może być jeszcze ciepły) i wstawiamy całość do lodówki. Sernik najlepiej smakuje po wychłodzeniu.
Mąka kokosowa ze sklepu Vivio jest świeża i pachnąca. Bardzo podoba mi się jej jakość. Można jej użyć do ulubionych deserów, czy śniadania z owsianką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego