Duszony kurczak nie zawsze musi być taki sam. Możecie dodawać różne warzywa, które nadadzą swojego charakteru i wzbogacą danie. Ja dziś postawiłam na paprykę, cebulę i marchew, bardzo zdrowe warzywa, których używam przy ogromnej dbałości o potrawy jakie spożywa moja rodzina.
Całości dania nadały słodkawego posmaku. Obiad podałam z bio makaronem orkiszowym o wspaniałej nazwie i przede wszystkim kształcie - Jeżyki. Myślę, że spodoba się dzieciom. :)
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki
- 3 uda z kurczaka
- pół papryki czerwonej
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 2 łyżki przyprawy warzywnej bez soli i glutaminianu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany 18%
- łącznie około 700 ml wody (podlewanie plus sos)
- dwie łyżki oleju rzepakowego
Olej rozgrzewamy na patelni i wkładamy na niego oprószone mąką uda z kurczaka, następnie pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pościnaną obierakiem marchew, właściwie dowolność w marchwi wskazana, byleby nie za grubo.
Na koniec po wyłączeniu palnika, dodajemy łyżkę śmietany i rozprowadzamy w sosie.
*Jeśli ktoś używa soli to można ją dodać na etami dodawania przyprawy warzywnej.
Dodatkiem jest rukola skropiona olejem konopnym, notabene bardzo zdrowym.
#Ambition
Przepis bierze udział w akcji Durszlaka
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tak przyrządzone mięso :)
OdpowiedzUsuń