piątek, października 21, 2016

Keczup z dyni

Keczup z dyni to fenomenalne odkrycie, smakuje nieco jak sos słodko kwaśny, jak dla mnie to najlepsza forma wykorzystania dyni jaka tylko istnieje. Jest pyszny, do kanapek, do kiełbasek, nawet do makaronu. Sos w słoiczkach idealny, chciałoby się rzec. :) Naturalnie gęsty o idealnym kolorze poprawiającym humor, to sprawdzone! :)


Potrzebujemy:
  • 1 kg dyni bez miąższu i skórki
  • 300 g papryki, bez gniazd nasiennych
  • 300 g cebuli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1  łyżeczka soli
  • 400 g passaty pomidorowej/ przecieru pomidorowego
  • 1/5 szklanki octu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ja użyłam bazylii od Galeo
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki suszonej ostrej papryki, ja użyłam papryki od Galeo
Dynię wydrążamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w malakserze, musimy ją rozdrobnić. Jeśli nie macie urządzenia, które będzie ją potrafiło rozdrobnić na wiórki, możecie zetrzeć na tarce, bądź po prostu wydłużyć czas gotowania i na koniec całość zblendować.

Papryki kroimy w małą kosteczkę, bądź również umieszczamy w malakserze, czy blenderze kielichowym.

Cebulę kroimy w małą kostkę.

Wszystkie warzywa zasypujemy solą, dolewamy wodę i gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Gotujemy około 45 minut, do miękkości.

Do warzyw dolewamy przecier pomidorowy, ocet oraz przyprawy, mieszamy i ponownie zagotowujemy i gotujemy 15 minut, próbujemy, czy smak nam odpowiada. W razie konieczności można dodać więcej przypraw, dla mnie było idealnie.

Gorący rozlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, do momentu wystudzenia.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 1 kg dyni bez miąższu i skórki
  • 300 g papryki, bez gniazd nasiennych
  • 300 g cebuli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1  łyżeczka soli
  • 400 g passaty pomidorowej/ przecieru pomidorowego
  • 1/5 szklanki octu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ja użyłam bazylii od Galeo
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki suszonej ostrej papryki, ja użyłam papryki od Galeo
Dynię wydrążamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Całość dzielimy na dwie części i jedną z nich umieszczamy w naczyniu miksującym, szatkujemy 10 s/obr. 5, z drugą częścią postępujemy tak samo. Uprzednio wyjmując poszatkowaną dynię.

Papryki kroimy na 4 części, wkładamy do pustego naczynia miksującego. Szatkujemy 5 s/obr. 5. Wyjmujemy z naczynia.

Cebulę kroimy na pół i umieszczamy w naczyniu miksującym. Szatkujemy 5 s/obr. 5.
Wszystkie warzywa zasypujemy solą, dolewamy wodę i umieszczamy w naczyniu miksującym, będzie tego dużo, ale dynia z czasem bardzo traci na objętości. Mi nic nie wykipiało. Gotujemy bez miarki Tm 35 min/100 st. C/obr. 2. Na górę pokrywy nakładamy koszyczek.

Do warzyw dolewamy przecier pomidorowy, ocet oraz przyprawy, mieszamy 3 s/obr. 4 i gotujemy 15 min/100 st. C/obr. 2. Na górę pokrywy nakładamy koszyczek. Próbujemy, czy smak nam odpowiada. W razie konieczności można dodać więcej przypraw i wymieszać 3 s/obr. 4. Dla mnie było idealnie.

Gorący rozlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, do momentu wystudzenia.



2 komentarze:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger