Potrzebujemy:
- 1 kg dyni bez miąższu i skórki
- 300 g papryki, bez gniazd nasiennych
- 300 g cebuli
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 400 g passaty pomidorowej/ przecieru pomidorowego
- 1/5 szklanki octu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ja użyłam bazylii od Galeo
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki suszonej ostrej papryki, ja użyłam papryki od Galeo
Dynię wydrążamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w malakserze, musimy ją rozdrobnić. Jeśli nie macie urządzenia, które będzie ją potrafiło rozdrobnić na wiórki, możecie zetrzeć na tarce, bądź po prostu wydłużyć czas gotowania i na koniec całość zblendować.
Papryki kroimy w małą kosteczkę, bądź również umieszczamy w malakserze, czy blenderze kielichowym.
Cebulę kroimy w małą kostkę.
Wszystkie warzywa zasypujemy solą, dolewamy wodę i gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Gotujemy około 45 minut, do miękkości.
Do warzyw dolewamy przecier pomidorowy, ocet oraz przyprawy, mieszamy i ponownie zagotowujemy i gotujemy 15 minut, próbujemy, czy smak nam odpowiada. W razie konieczności można dodać więcej przypraw, dla mnie było idealnie.
Gorący rozlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, do momentu wystudzenia.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 1 kg dyni bez miąższu i skórki
- 300 g papryki, bez gniazd nasiennych
- 300 g cebuli
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 400 g passaty pomidorowej/ przecieru pomidorowego
- 1/5 szklanki octu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ja użyłam bazylii od Galeo
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki suszonej ostrej papryki, ja użyłam papryki od Galeo
Dynię wydrążamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Całość dzielimy na dwie części i jedną z nich umieszczamy w naczyniu miksującym, szatkujemy 10 s/obr. 5, z drugą częścią postępujemy tak samo. Uprzednio wyjmując poszatkowaną dynię.
Papryki kroimy na 4 części, wkładamy do pustego naczynia miksującego. Szatkujemy 5 s/obr. 5. Wyjmujemy z naczynia.
Cebulę kroimy na pół i umieszczamy w naczyniu miksującym. Szatkujemy 5 s/obr. 5.
Wszystkie warzywa zasypujemy solą, dolewamy wodę i umieszczamy w naczyniu miksującym, będzie tego dużo, ale dynia z czasem bardzo traci na objętości. Mi nic nie wykipiało. Gotujemy bez miarki Tm 35 min/100 st. C/obr. 2. Na górę pokrywy nakładamy koszyczek.
Do warzyw dolewamy przecier pomidorowy, ocet oraz przyprawy, mieszamy 3 s/obr. 4 i gotujemy 15 min/100 st. C/obr. 2. Na górę pokrywy nakładamy koszyczek. Próbujemy, czy smak nam odpowiada. W razie konieczności można dodać więcej przypraw i wymieszać 3 s/obr. 4. Dla mnie było idealnie.
Gorący rozlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, do momentu wystudzenia.
Jak przechowywać ketchup z dyni? Czy można zrobić więcej i zawekować na zimę?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście.
Usuń