Surówki są uwielbiane w naszym domu, to na prawdę pocieszające! :)
Lubimy chrupać warzywa do obiadu, nawet wybiórczo jedzący 2 latek. Za brokułem wręcz biega, jak tylko zobaczy, że kroję go na różyczki.
Surówka z kapusty pekińskiej jaką Wam tutaj proponuję jest świeża, chrupiąca i smacznie doprawiona dressingiem. Szalotka nadaje jej charakteru, a kukurydza swoją słodyczą łagodzi obyczaje. Sos jaki wykonałam do tej surówki jest zdrowy, dzięki temu, że użyłam do jego przygotowania oleju lnianego o świetnych właściwościach zdrowotnych. Zawiera duże ilości witamin oraz kwasów OMEGA 3 i OMEGA 6 w bardzo dobrych proporcjach. Ja swój olej lniany mam z pobliskiej Olejarni.
Potrzebujemy:
- 1 średniej wielkości kapusta pekińska
- 1 szalotka
- puszka kukurydzy konserwowej
Dressing/sos:
- 3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno, ja użyłam oleju z Olejarni
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz, zioła
Z kapusty ściągamy wierzchnie liście, dobrze ją myjemy i kroimy nożem na cienkie paski.
Cebulkę kroimy w pióra i w miarę możliwości rozwarstwiamy.
Do kapusty i cebulki dodajemy odsączoną kukurydzę.
Dressing: do małego słoiczka dodajemy wszystkie składniki dressingu i mieszamy wstrząsając słoikiem przez około 30 s. Warto sprawdzić, czy smakowo nam wszystko odpowiada. W razie czego można sos doprawić, dodać więcej soku z cytryny, czy cukru.
Polewamy surówkę i mieszamy. Jemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego