Bułeczki drożdżowe, malutkie idealne krążki z bajecznym nadzieniem przywołującym wspomnienie lata. Cynamonowa kruszonka dopełnia smak śliwek i rozgrzewa wiążąc ze sobą smaki lata i zimy w cudną polską złotą jesień. Ciasto drożdżowe to magia, która dzieje się na naszych oczach. Wypróbujcie.
Potrzebujemy:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 250 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła lub margaryny, uprzednio rozpuszczonej i ostudzonej
- pół łyżeczki soli
- bułka tarta
- słoik śliwek z kompotu/ świeże śliwki / mrożone śliwki
Do odrobiny mleka dodajemy pokruszone w dłoniach drożdże, zasypujemy łyżką cukru i łyżką mąki. Ucieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i cukier i mieszamy, dodajemy rozpuszczony tłuszcz, jajko oraz rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto. Będzie luźne ale takie ma być, aby bułeczki były puszyste.
Ciasto zakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat uprzednio oprószony mąką pszenną i uderzamy pięścią, aby je odgazować.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm do 1 cm i wykrawamy okręgi.
Każdy okrąg na środku dociskamy naczyniem o mniejszej średnicy, na dno sypiemy odrobinę bułki tartej i układamy śliwkę skórką do dołu.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki mieszamy palcami, przecieramy w dłoniach, aby powstały nam grudki kruszonki.
Bułeczki posypujemy obficie powstałą kruszonką.
Zakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez około 15 minut, do zrumienienia.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 250 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki soli
- bułka tarta
- słoik śliwek z kompotu/ świeże śliwki / mrożone śliwki
Do misy naczynia miksującego dodajemy mleko, drożdże i cukier i podgrzewamy 3 min 30 s/37 st. C/obr. 1
Ciasto wykładamy do miski i zakrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat uprzednio oprószony mąką pszenną i uderzamy pięścią, aby je odgazować.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm do 1 cm i wykrawamy okręgi.
Każdy okrąg na środku dociskamy naczyniem o mniejszej średnicy, na dno sypiemy odrobinę bułki tartej i układamy śliwkę skórką do dołu.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- łyżeczka cynamonu
Bułeczki posypujemy obficie powstałą kruszonką.
Zakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez około 15 minut, do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego