piątek, października 28, 2016

Siekane kotlety z kurczaka

Kotlety siekane z drobiu to zdecydowanie lepsza wersja niż mielone z drobiu. Drób jest mięsem bardzo delikatnym i usmażony w niewielkich kawałkach jest zdecydowanie bardziej soczysty niż zmielony. Kotlety te można zjeść po prostu w bułce z dobrym sosem i sałatą, ale można także wykorzystać je do smacznego obiadu. Mam do Was także pytanie: czy w Waszych domach używacie soli himalajskiej? Ja od jakichś 2 lat praktycznie zawsze używam tego różowego złota :) Tę sól można dostać w sklepie z przyprawami Galeria Herbat.


Potrzebujemy:
  • 2 nóżki z kurczaka, bez kości i skóry
  • 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny, bądź bułki tartej
  • pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • sól, ja użyłam soli himalajskiej ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
  • pieprz
  • mąka do obtaczania
  • olej roślinny do smażenia
Mięso siekamy nożem na małe kawałki. Dodajemy rozmoczoną w wodzie kajzerkę. Najlepiej rozgnieść ją w dłoniach. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy "ciasto". Masa jest dość luźna, z niej łyżką nabieramy porcję na kotleta i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 2 nóżki z kurczaka, bez kości i skóry
  • 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny, bądź bułki tartej
  • pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • sól, ja użyłam soli himalajskiej ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
  • pieprz
  • mąka do obtaczania
  • olej roślinny do smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i mieszamy 3 s/obr. 9. Masa jest dość luźna, z niej łyżką nabieramy porcję na kotleta i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger