Kotlety siekane z drobiu to zdecydowanie lepsza wersja niż mielone z drobiu. Drób jest mięsem bardzo delikatnym i usmażony w niewielkich kawałkach jest zdecydowanie bardziej soczysty niż zmielony. Kotlety te można zjeść po prostu w bułce z dobrym sosem i sałatą, ale można także wykorzystać je do smacznego obiadu. Mam do Was także pytanie: czy w Waszych domach używacie soli himalajskiej? Ja od jakichś 2 lat praktycznie zawsze używam tego różowego złota :) Tę sól można dostać w sklepie z przyprawami Galeria Herbat.
Potrzebujemy:
- 2 nóżki z kurczaka, bez kości i skóry
- 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny, bądź bułki tartej
- pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- sól, ja użyłam soli himalajskiej ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
- pieprz
- mąka do obtaczania
- olej roślinny do smażenia
Mięso siekamy nożem na małe kawałki. Dodajemy rozmoczoną w wodzie kajzerkę. Najlepiej rozgnieść ją w dłoniach. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy "ciasto". Masa jest dość luźna, z niej łyżką nabieramy porcję na kotleta i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 2 nóżki z kurczaka, bez kości i skóry
- 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny, bądź bułki tartej
- pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- sól, ja użyłam soli himalajskiej ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
- pieprz
- mąka do obtaczania
- olej roślinny do smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i mieszamy 3 s/obr. 9. Masa jest dość luźna, z niej łyżką nabieramy porcję na kotleta i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego