Domowe bułeczki cebulowe są "emejzing"! Są obłędnie pyszne, pachnące cebulką i bardzo puszyste. Dodatek mąki żytniej z Młynów Stoisław sprawił, że ciasto jest nieco ciemniejsze i bardziej wyraziste w smaku, co u mnie wywołuje jedynie uśmiech na twarzy, ponieważ żytnie pieczywo uwielbiam! :) Musicie je zrobić.
Potrzebujemy:
- 3 średnie cebule
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 360 g ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 szklanki mąki żytniej typ 720, ja użyłam mąki żytniej z Młynów Stoisław
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki soli
Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na patelni na oleju wraz z cukrem. Dzięki niemu cebulka się lekko skarmelizuje i będzie przepyszna.
W misce mieszamy mąki z solą. W osobnym naczyniu mieszamy drożdże z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do miski z mąkami i solą dodajemy masło i wymieszane drożdże z wodą. Wyrabiamy ciasto. W razie gdyby bardzo kleiło się do rąk, można podsypać mąką, ale nie za dużo, aby bułeczki były puszyste ;)
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość, powinno mu to zając jakieś 30 minut.
Kiedy mamy już wyrośnięte ciasto, uderzamy w nie pięścią, aby je odgazować, następnie wyjmujemy z miski na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 16 bułeczek. Każdy kawałek formujemy w zgrabną kulkę i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bułeczki zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby pięknie wyrosły przed pieczeniem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 3 średnie cebule
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 360 g wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 szklanki mąki żytniej typ 720, ja użyłam mąki żytniej z Młynów Stoisław
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki soli
Cebulę kroimy na połówki, wrzucamy do naczynia miksującego 10 s/obr. 5 i dusimy na na oleju wraz z cukrem 8 min/Varoma/obr. 1.
Do cebulki dolewamy wodę, dodajemy masło i drożdże i podgrzewamy 3 min/37 st. C/obr. 2
Ciasto wykładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość, powinno mu to zając jakieś 30 minut.
Kiedy mamy już wyrośnięte ciasto, uderzamy w nie pięścią, aby je odgazować, następnie wyjmujemy z miski na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 16 bułeczek. Każdy kawałek formujemy w zgrabną kulkę i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bułeczki zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby pięknie wyrosły przed pieczeniem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
Mąkę żytnią typ 720 oraz inne produkty kupicie w sklepie internetowym Młynów Stoisław.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego