Idealny do barszczu, kulebiak, pokrojony w zgrabne kromeczki, uformowane w kształcie babki, jak u mnie, będzie się dumnie prezentował na świątecznym stole. Z porcji ciasta wychodzą dwa takie kulebiaki. Nadzienie to poezja, nie robiłam sama, ale zupełnie tego nie żałuję i nie mam sobie za złe. Lasu się boję, może nie dosłownie lasu, ale kleszczy, boję się okrutnie. Dlatego taka gotowa kapusta postna z grzybami leśnymi jest dla mnie idealna. Zrobiona według babcinej receptury, bez konserwantów, wspaniała w smaku. A to wszystko kryje się za marką Krokus, która wytwarza tak wspaniałe przetwory, że nie jestem w stanie się im oprzeć. Piszę to z pełnym przekonaniem i zachęcam do poszukiwania tejże marki w sklepach spożywczych, bo na prawdę warto. Podczas świątecznych przygotowań mamy tyle na głowie, że grzechem byłoby nie ułatwić sobie trochę życia i mieć choć jedno z głowy.
Potrzebujemy:
- 450 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 80 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 słoik Kapusty postnej z grzybami leśnymi marki Krokus
Ciepłe mleko mieszam z drożdżami i łyżeczką cukru i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.
W misce mieszam mąkę z solą, wbijam jajko i dodaję pokrojone masło. Wlewam drożdże rozmieszane z mlekiem i wyrabiam ciasto. Podsypywanie mąką nie jest wymagane, ani wskazane. Wyrobione ciasto odkładam w miseczce do podwojenia objętości, przykryte ściereczką.
Po około 30 minutach wyjmuję ciasto z miski i dzielę na dwie części.
Każdą z nich rozwałkowuję mniej więcej na prostokąt o wymiarach 30 cm x 15 cm i rozprowadzam na jego powierzchni kapustę postną z grzybami leśnymi pozostawiając z każdej strony po około 2 cm pustej przestrzeni na cieście. Ciasto wraz z nadzieniem zawijamy jak krokieta. boki lekko do środka, a dłuższym bokiem w rulon. Ciasto delikatnie przenosimy do formy na babkę z kominem układając wałeczek w okrąg. Ja używałam formy silikonowej i nie musiałam jej niczym wykładać, ani smarować. Inne formy przywierające wymagają wyłożenia całości papierem do pieczenia.
Odstawiamy formy przykryte ściereczkami do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem górę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 45 minut w termoobiegu w 170 stopniach C, bez termoobiegu 45 minut w 190 stopniach C.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 450 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 80 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 słoik Kapusty postnej z grzybami leśnymi marki Krokus
Do misy naczynia miksującego wlewamy mleko i dodajemy drożdże oraz cukier, podgrzewamy 3 min/37 st. C/obr. 1.
Wyrobione ciasto przekładamy do miseczki do podwojenia objętości, przykryte ściereczką.
Po około 30 minutach wyjmuję ciasto z miski i dzielę na dwie części.
Każdą z nich rozwałkowuję mniej więcej na prostokąt o wymiarach 30 cm x 15 cm i rozprowadzam na jego powierzchni kapustę postną z grzybami leśnymi pozostawiając z każdej strony po około 2 cm pustej przestrzeni na cieście. Ciasto wraz z nadzieniem zawijamy jak krokieta. boki lekko do środka, a dłuższym bokiem w rulon. Ciasto delikatnie przenosimy do formy na babkę z kominem układając wałeczek w okrąg. Ja używałam formy silikonowej i nie musiałam jej niczym wykładać, ani smarować. Inne formy przywierające wymagają wyłożenia całości papierem do pieczenia.
Odstawiamy formy przykryte ściereczkami do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem górę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 45 minut w termoobiegu w 170 stopniach C, bez termoobiegu 45 minut w 190 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego