poniedziałek, grudnia 12, 2016

Jaglany deser crunchy

Na ten deser wpadłam w przypływie chęci na słodycze, bo pomimo tego, że nie zawiera ani grama dodanego przeze mnie cukru to jest bardzo słodki za sprawą suszonego kiwi. Mamy tutaj także proso, czyli kaszę jaglaną w dwóch chrupiących wariantach, jednym z nich są opiekane płatki jaglane marki Sonko, moje ostatnie odkrycie, z  którego jestem bardzo zadowolona. Sonko posiada w swojej ofercie także inne opiekane płatki zbożowe, które są bardzo szybką alternatywą dla typowych gotowanych owsianek, czy innych tego typu daniach. Po prostu wrzucamy płatki do jogurtu i mamy gotowy posiłek. Oszczędność czasu, a smak - boski. Ten deser praktycznie w całości zjadł mi mój 2,5 latek ;)

Potrzebujemy:

  • 4 plasterki suszonego kiwi
  • wrzątek
  • 4-5 łyżek preparowanej kaszy jaglanej, może być z miodem, u nas była z miodem i truskawkami
  • 4-5 łyżek jogurtu greckiego
  • 4-5 łyżek opiekanych płatków jaglanych Sonko
Plasterki kiwi przelewamy wrzątkiem, a następnie moczymy je we wrzątku (zalewamy w naczyniu tak, aby je zakryć) przez 15 minut, następnie blendujemy razem z wodą w której się moczyły.


W pucharku, u mnie taki około 300 ml, układamy warstwami:
  1. preparowana kasza jaglana
  2. jogurt
  3. mus z kiwi
  4. opiekane płatki jaglane
Najlepiej zjeść od razu, aby było chrupiące.



   
zBLOGowani.pl

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger