Amarantus jest specyficzny, niektórzy nie lubią jego smaku. Sądzę jednak, że jeśli spróbujecie go przygotować wg tego przepisu, to z przyjemnością zjecie całą porcję! Jest niezwykle przyjemna w smaku. Suszone jabłka nadają niesamowitej słodyczy i konsystencji lekkiej jak najbardziej kaloryczny mus. Warto na prawdę skusić się na budyń z amarantusa. Jest idealny przy diecie bezglutenowej, a dzięki temu, że został przygotowany na wodzie, czego zupełnie nie czuć, jest również idealny dla diety bez laktozy. Amarantus spożywany regularnie bardzo dobrze wpływa na pracę naszego układu pokarmowego, jabłka zawierają dużo błonnika pokarmowego i stanowią zdrową słodycz. Nie możecie tego przegapić! :)
Potrzebujemy:
- 4 łyżki suszonej kostki jabłkowej od AMKEZ
- 250 ml wody
- 3 łyżki ziaren amarantusa
- 2 łyżeczki oleju kokosowego, ja użyłam masełka piernikowego, które świetnie współgra z tym oto deserem, przepis na masełko pokazywałam tutaj
- cynamon
Do garnka wkładamy suszoną kostkę jabłkową i zalewamy ją wodą, zagotowujemy. Kiedy jest już miękka blendujemy ją na mus.
Do musu dorzucamy wypłukane na sicie ziarna amarantusa i gotujemy pod przykryciem 15 minut, co jakiś czas mieszając. Musi wchłonąć cały płyn.
Na koniec dodajemy olej kokosowy i ponownie blendujemy.
Podajemy posypane cynamonem.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 4 łyżki suszonej kostki jabłkowej od AMKEZ
- 250 ml wody
- 3 łyżki ziaren amarantusa
- 2 łyżeczki oleju kokosowego, ja użyłam masełka piernikowego, które świetnie współgra z tym oto deserem, przepis na masełko pokazywałam tutaj
- cynamon
Do naczynia miksującego wkładamy suszoną kostkę jabłkową i zalewamy ją wodą, zagotowujemy 3 min/ 100 st. C/obr. 1. Kiedy jest już miękka blendujemy ją na mus 10 s/obr. 5.
Do musu dorzucamy wypłukane na sicie ziarna amarantusa i gotujemy pod przykryciem 15 min/100 st. C/obr. 1.
Na koniec dodajemy olej kokosowy i ponownie blendujemy 1 min/obr 5.
Podajemy posypane cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego