Serek topiony ze sklepu to dla mnie jedno z najbardziej nielubianych smarowideł do pieczywa jakie tylko istnieje. Na prawdę.. nie tknę palcem. Czytając skład oczy wychodzą mi z orbit, mam wrażenie, że po takim czymś można świecić w ciemności. :(
Mając do dyspozycji niecałe 15 minut możecie przygotować furę domowego serka topionego. Domowy jest pyszny i z dodatkami jakie lubicie, w takiej ilości jaką lubicie. Ja dodałam dziś garść suszonych pomidorów od AMKEZ. Polecam z czystym sumieniem, ponieważ są na prawdę przepyszne i warte tego, aby je polecać.
Potrzebujemy:
- 400 g twarogu
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka jogurtu greckiego
- 10 g suszonych pomidorów bez dodatków od AMKEZ
Wszystkie składniki oprócz suszonych pomidorów miksujemy przy pomocy blendera. Następnie całość podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia przez 10 minut. W połowie gotowania wrzucamy pokruszone pomidory.
Gorący serek przelewamy do słoiczków i pozostawiamy do wystygnięcia.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 400 g twarogu
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka jogurtu greckiego
- 10 g suszonych pomidorów bez dodatków od AMKEZ
Wszystkie składniki oprócz suszonych pomidorów umieszczamy w misie i miksujemy 5 s/obr. 4. Następnie całość podgrzewamy 10 min/80 stopni C/obr. 3. W połowie gotowania wrzucamy przez otwór w pokrywie pokruszone pomidory.
Gorący serek przelewamy do słoiczków i pozostawiamy do wystygnięcia.
Nigdy nie robiłam własnego serka topionego ale chętnie spróbuje. Faktycznie te sklepowe to cała tablica Mendelejewa.
OdpowiedzUsuń