Bułeczki ze zdrowym kopniakiem od mąki jaglanej, bez ukrytych składników, czyli takie które mogą zjeść najmłodsi uczestnicy rozgardiaszu przy kuchennym stole.
Bułeczki są chrupiące, z wyczuwalną nutą kaszy jaglanej, co ja uznaję oczywiście za plus, mam nadzieję, że nie tylko ja. ;)
Co do kwestii podania, to najlepiej smakują z warzywnym twarożkiem i posypką Mix nasion i orzechów z musztardą od najlepszeprodukty.com. Posypka ta jest moim zdecydowanym faworytem, ponieważ w czasie jedzenia jej smak przechodzi od łagodnego, po ostry, wyrazisty, odczuwam wręcz eksplozję smaków! :)
Potrzebujemy:
- 200 g mąki jaglanej
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 35 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru (można pominąć)
- 250 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli (można pominąć)
- 20 g oleju rzepakowego
Do podania Mix nasion i orzechów z musztardą od najlepszeprodukty.com
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy bułki będą jeść dzieci, cukier można pominąć.
Do rozczynu dodajemy mąki, olej i na koniec sól, tę również można pominąć.
Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Zajmie to około 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i z każdej z nich toczymy okrągłą bułkę i układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę nacinamy ostrym nożem, aby miały kształt kajzerki.
Bułeczki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 15-20 minut.
Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego