wtorek, stycznia 10, 2017

Naleśniki meksykańskie

W przypływie chwili i po małym eksperymentowaniu na podstawie mojego starego przepisu na naleśniki klasyczne powstały one, naleśniki pomidorowe. Genialne! Delikatne, soczyste, pamiętajcie tylko, że sekretem świetnie wypieczonych naleśników jest bardzo dobrze rozgrzana patelnia ;)
Naleśniki powstały przy użyciu suszonych pomidorów w plastrach od Amkez. Polecam wypróbować taki wariant, gwarantuję że nie pożałujecie, a wręcz zakochacie się w nich! 


Potrzebujemy:

Ciasto:
Farsz:
  • 0.5 kg mielonej szynki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki bazylii
  • kilka żurawin
  • 1 łyżka mielonej suszonej włoszczyzny
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze kielichowym lub w misce i traktujemy blenderem, aż z pomidorów zrobią się małe kawałeczki ;)
Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obydwu stron.

Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. Smażymy na patelni, po chwili dodając rozgnieciony czosnek, a następnie wszystkie przyprawy. Smażymy chwilę.
Na patelnię dorzucamy mielone mięso i wszystko mieszamy, aby się połączyło. Można całość podlać nieco wodą, aby przyprawy się zdeglasowały. Dusimy pod przykryciem około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodajemy fasolę odsączoną z zalewy.

Na środek placka wykładamy 2-3 łyżki farszu i zawijamy jak kopertę. Podajemy z domowym sosem czosnkowym.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Ciasto:
Farsz:
  • 0.5 kg mielonej szynki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule pokrojone na połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki bazylii
  • kilka żurawin
  • 1 łyżka mielonej suszonej włoszczyzny
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie naczynia miksującego i miksujemy 1 min/obr. 4-7
Przelewamy do innego naczynia, aby ciasto odpoczęło. Misę myjemy.
Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obydwu stron.
Do misy naczynia miksującego wkładamy cebulę, czosnek i paprykę, szatkujemy 5 s/obr. 5
Dodajemy olej i dusimy 5 min/ 100 st. C/obr. 1.
Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy 2 min/ 100 st. C/obr. 1
Następnie do naczynia miksującego dodajemy mielone mięso i dusimy 40 min/100 st. C/obr. 1.

Na sam koniec dodajemy fasolę odsączoną z zalewy i mieszamy.

Na środek placka wykładamy 2-3 łyżki farszu i zawijamy jak kopertę. Podajemy z domowym sosem czosnkowym.


2 komentarze:

  1. Zamiast szynki wieprzowej użyłem polędwicy wołowej, wyszło również bardzo jadalne

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger