środa, lutego 22, 2017

Domowe pączki

Tłusty czwartek zawsze mnie zaskakuje, ale to zawsze. Tak się stało również tym razem, ale na szczęście przygotowanie pączków nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać. Smażone ciasto drożdżowe z dodatkiem alkoholu, który sprawi, że nasze pączki nie będą chłonęły tłuszczu, a dobrze wyrośnięte ciasto i odpowiednio nagrzany olej zapewnią nam pierścienie jak z cukierni. Ważne jest również, aby pączków nie smażyć za szybko, żeby nie okazało się, że w środku będą surowe.
Teraz przejdziemy do najlepszego, do nadzienia. Przepyszne nadzienie z Powideł truskawkowo - jabłkowych od Krokus to najzdrowsza część naszych pączusiów, same owoce zamknięte w słoiczkach, bez jakiegokolwiek cukru, po prostu przetworowe cudo. Na sklepowych półkach znajdziemy również inne smaki powideł bez cukru marki Krokus, ja do pączków postanowiłam wybrać ulubione truskawkowo - jabłkowe. To był wspaniały wybór. :)


Potrzebujemy:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g drożdży 
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 0,5 l mleka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła, uprzednio rozpuszczonego i ostudzonego
  • kieliszek spirytusu
  • łyżeczka soli
  • cukier puder
  • rafinowany olej rzepakowy do smażenia lub smalec
  • 1 słoiczek Powideł truskawkowo - jabłkowych od Krokus
Do odrobiny mleka dodajemy pokruszone w dłoniach drożdże, zasypujemy łyżką cukru i łyżką mąki. Ucieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i cukier i mieszamy, dodajemy rozpuszczony tłuszcz, jajko, spirytus oraz rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto. Będzie luźne ale takie ma być, aby pączki były puszyste.

Ciasto zakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat uprzednio oprószony mąką pszenną i uderzamy pięścią, aby je odgazować. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wykrawamy kółka ostrą szklanką. 

Zakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

W międzyczasie rozgrzewamy w szerokiej patelni lub niskim rondelku olej do 180 stopni, aby na pączkach powstały pierścienie. Jest to oczywiście również kwestia dobrego wyrośnięcia ciasta.
Smażymy na rumiano po kilka sztuk, aby swobodnie mogły pływać na tłuszczu.

Wyjmujemy pączki delikatnie i kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Lekko ostudzone napełniamy powidłami truskawkowo - jabłkowymi przy pomocy worka cukierniczego z długą końcówką i obficie posypujemy cukrem pudrem.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g drożdży 
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 0,5 l mleka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła, uprzednio rozpuszczonego i ostudzonego
  • kieliszek spirytusu
  • łyżeczka soli
  • cukier puder
  • rafinowany olej rzepakowy do smażenia lub smalec
  • 1 słoiczek Powideł truskawkowo - jabłkowych od Krokus
Do misy naczynia miksującego dodajemy mleko, drożdże i cukier i podgrzewamy 3 min 30 s/37 st. C/obr. 1

Dodajemy kolejno jajko, tłuszcz, spirytus, mąkę i sól na końcu. Mieszamy 3 min//

Ciasto wykładamy do miski i zakrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat uprzednio oprószony mąką pszenną i uderzamy pięścią, aby je odgazować. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wykrawamy kółka ostrą szklanką. 

Zakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

W międzyczasie rozgrzewamy w szerokiej patelni lub niskim rondelku olej do 180 stopni, aby na pączkach powstały pierścienie. Jest to oczywiście również kwestia dobrego wyrośnięcia ciasta.

Smażymy na rumiano po kilka sztuk, aby swobodnie mogły pływać na tłuszczu.

Wyjmujemy pączki delikatnie i kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Lekko ostudzone napełniamy powidłami truskawkowo - jabłkowymi przy pomocy worka cukierniczego z długą końcówką i obficie posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger