- opakowanie makaronu spaghetti 400 g
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 butelka Soku z pomidorów Smaki Victorii od Victoria Cymes
- 1 duża marchew lub 2 mniejsze
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pasty chilli
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy, po czym dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i utartą na dużych oczkach marchewkę. Po około 2 minutach dodajemy mięso mielone i dusimy, najlepiej z odrobiną wody. Po 10 minutach dodajemy przyprawy, a kiedy mięso już nam dojdzie dodajemy sok z pomidorów i dusimy do momentu, aż sos nieco odparuje i zrobi się bardziej gęsty.
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, odcedzamy i mieszamy z sosem. Podajemy od razu, ja porcje makaronu oprószyłam miksem podprażonych ziaren.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego