Potrzebujemy:
- 5 pałek z indyka
- woda
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka pasty chilli
- sól
- garść prażonych łuszczonych pestek dyni, u mnie od Targroch
Pałki z indyka wkładamy na suchą, rozgrzaną patelnię i obsmażamy z każdej strony, następnie zalewamy wodą do 2/3 wysokości i dusimy pod przykryciem.
Po około 20 minutach dodajemy do mięsa marchew i cebulę pokrojoną w talarki, a także pastę chilli i sól. Dusimy do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości.
Kolejnym krokiem jest wyjęcie mięsa z patelni, a sos razem z warzywami musimy zblendować na gładko.
Podajemy z kaszą i surówką warzywną.
Hej wygląda smakowicie :) Ile czasu mniej więcej trwa duszenie mięsa po dodaniu marchewki?
OdpowiedzUsuńHej :) ja dusilam na pewno ponad godzinę :) musisz po prostu sprawdzac :) niestety pałki z indyka mają to do siebie, że mają takie skostniale ścięgna i trzeba je dobrze udusić, żeby nie mieć z nimi problemu przy wyciaganiu
UsuńWiem wiem mięso mięsu nie równe i rożnie to bywa z ich czasem przygotowania :D ale orientacyjna godzina, to dla mnie znacząca informacja, bo jeszcze nigdy golonki indyczej nie dusiłam i przyda mi się orientacyjny czas przygotowania dania ;) Dziękuję!
Usuń