Danie bez jakiejkolwiek soli. Sprawdźcie, czy i Wam taka kompozycja ziół zastąpi sól. Ja jestem pod wrażeniem, smakowało pysznie, a było zupełnie bez soli.
Ryż paraboiled od Sonko również ugotowałam bez użycia soli, postanowiłam pójść za ciosem :)
Ryż paraboliczny jest jednym z moich ulubionych. Zupełnie się nie klei i niech Was nie zwiedzie ta kopułka z ryżu, wystarczył jeden ruch widelcem i cała konstrukcja poszła.. :) w niepamięć.
Potrzebujemy:
- podwójna pierś z kurczaka
- łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula starta na tarce do ziemniaków
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonej suszonej kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- pieprz
- 2 torebki Ryżu paraboiled od Sonko
Filety z kurczaka kroimy w plastry w poprzek włókien.
W młynku umieszczamy wszystkie potrzebne przyprawy i mielimy je na pył, następnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i utartą cebulą. Przyprawy te mieszamy z mięsem.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wykładamy na nią naszego kurczaka. Dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut, aż kurczak dojdzie. Na koniec posypujemy sezamem.
Ryż gotujemy wg wskazówek producenta.
Mięso podajemy z ryżem skropionym oliwą z oliwek i np. buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego