piątek, lutego 24, 2017

Kurczak w ziołach i sezamie z ryżem paraboiled

Danie bez jakiejkolwiek soli. Sprawdźcie, czy i Wam taka kompozycja ziół zastąpi sól. Ja jestem pod wrażeniem, smakowało pysznie, a było zupełnie bez soli.
Ryż paraboiled od Sonko również ugotowałam bez użycia soli, postanowiłam pójść za ciosem :)
Ryż paraboliczny jest jednym z moich ulubionych. Zupełnie się nie klei i niech Was nie zwiedzie ta kopułka z ryżu, wystarczył jeden ruch widelcem i cała konstrukcja poszła.. :) w niepamięć.


Potrzebujemy:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula starta na tarce do ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej suszonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • pieprz
  • 2 torebki Ryżu paraboiled od Sonko
Filety z kurczaka kroimy w plastry w poprzek włókien.
W młynku umieszczamy wszystkie potrzebne przyprawy i mielimy je na pył, następnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i utartą cebulą. Przyprawy te mieszamy z mięsem.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wykładamy na nią naszego kurczaka. Dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut, aż kurczak dojdzie. Na koniec posypujemy sezamem.
Ryż gotujemy wg wskazówek producenta.
Mięso podajemy z ryżem skropionym oliwą z oliwek i np. buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger