niedziela, lutego 12, 2017

Kapuśniak na słodkiej kapuście.

Kapuśniak ten to moja wersja, która nam bardzo smakuje. Jest idealnie zrównoważona, słodko kwaśna i z pyszną mięsną wkładką. Pomidory suszone od Amkez nadają lekko kwaśnego posmaku, co bardzo lubię przy kapuście, nawet tej słodkiej. Ponadto chciałabym nadmienić, że takich pomidorów jak te od Amkez, nie dostaniecie nigdzie indziej, a są warte zachodu. :)


Potrzebujemy:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 3 litry wody
  • 1/4 główki kapusty białej
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 opakowanie Suszonych plastrów pomidorów od Amkez
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
Skrzydełka zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, w międzyczasie zbieramy powstałe szumowiny.
Kapustę szatkujemy drobno, a marchew i pietruszkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. ziemniaki kroimy w kosteczkę. Cebulę pozostawiamy w całości.
Z zupy wyjmujemy skrzydełka.
Do zupy dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i warzywa i gotujemy około 20 minut. 5 minut przed końcem dodajemy suszone pomidory, mięso obrane ze skrzydełek, a także doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, mąkę przesmażamy do lekkiego zbrązowienia. Po czym na patelnię dodajemy odrobinę zupy i mieszamy, aby nie było grudek. Powtarzamy czynność kilka razy i przelewamy całość do zupy. Mieszamy i zagotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger