niedziela, lutego 26, 2017

Śledzie po kujawsku

Ostatki, a wraz z nimi potrawy, wiadomo pod co ;)
Wychodzę temu naprzeciw i mam dla Was śledzie po kujawsku, z karmelizowanym jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Połączenie warte grzechu, a wszystko za sprawą przepysznej Beczki śledzi, Filetów śledziowych z olejem wiejskim od SEKO


Potrzebujemy:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią półplasterki jabłek, obsypujemy cukrem, solą i majerankiem i karmelizujemy. Jabłka muszą się zeszklić i lekko zarumienić.

Jabłka zdejmujemy z patelni i studzimy. Chłodne układamy na talerzu. Ogórki kroimy wzdłuż na plasterki i układamy jak promienie w słoneczku :) Na środek wykładamy trochę cebulki ze słoika ze śledziami. Na cebulce układamy pokrojone na mniejsze kawałki filety śledziowe. Całość oprószamy pieprzem.


 Śledzik z SEKO




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger