Uwielbiam zapiekanki makaronowe. Są zawsze pyszne i pełne sosu. Można do nich dodawać co dusza zapragnie, wszystko to co lubimy lub to co mamy w lodowce na "wydaniu".
Ja mam dla Was dzisiaj propozycję zapiekanki, która jest nieco innym wydaniem popularnego chili con carne. Makaron Leon Kucharz kluseczki wałkowane świderki 400 g od Eko - Mak sprawdził się tutaj idealnie, nie rozgotował, był cały czas sprężysty i zachował swój kształt. Gotuje się na prawdę szybko, a jego smak jest najwyższej jakości.
Potrzebujemy:
Farsz:
- opakowanie makaronu Leon Kucharz kluseczki wałkowane świderki 400 g od Eko - Mak
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
- 340 g przecieru pomidorowego
- 400 ml mleka
- 40 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 150 g żółtego sera
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na oleju rzepakowym. Do cebulki dodajemy mięso mielone, dalej przesmażamy, aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusimy jeszcze 10 minut i odstawiamy.
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, al'dente.
Ugotowany makaron mieszamy z mięsem i odsączoną fasolą z puszki. Wsypujemy do naczynia żaroodpornego.
W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie po trochę dodajemy mleko wymieszane z przecierem pomidorowym i gotujemy coś na wzór budyniu. Wyłączamy źródło ciepła i doprawiamy oraz wsypujemy do gorącego sosu ser i mieszamy.
Makaron zalewamy sosem i przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego