poniedziałek, lutego 20, 2017

Zapiekanka a'la chili con carne

Uwielbiam zapiekanki makaronowe. Są zawsze pyszne i pełne sosu. Można do nich dodawać co dusza zapragnie, wszystko to co lubimy lub to co mamy w lodowce na "wydaniu".
Ja mam dla Was dzisiaj propozycję zapiekanki, która jest nieco innym wydaniem popularnego chili con carne. Makaron Leon Kucharz kluseczki wałkowane świderki 400 g od Eko - Mak  sprawdził się tutaj idealnie, nie rozgotował, był cały czas sprężysty i zachował swój kształt. Gotuje się na prawdę szybko, a jego smak jest najwyższej jakości.


Potrzebujemy:
Farsz:

Sos:
  • 340 g przecieru pomidorowego
  • 400 ml mleka
  • 40 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 150 g żółtego sera
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na oleju rzepakowym. Do cebulki dodajemy mięso mielone, dalej przesmażamy, aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusimy jeszcze 10 minut i odstawiamy.

Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, al'dente.

Ugotowany makaron mieszamy z mięsem i odsączoną fasolą z puszki. Wsypujemy do naczynia żaroodpornego.

W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie po trochę dodajemy mleko wymieszane z przecierem pomidorowym i gotujemy coś na wzór budyniu. Wyłączamy źródło ciepła i doprawiamy oraz wsypujemy do gorącego sosu ser i mieszamy.

Makaron zalewamy sosem i przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger