Niedawno poczyniłam małe zakupy w sklepie http://bioindygo.pl i między innymi w moim koszyku znalazła się zielona soczewica. To właśnie z niej postanowiłam przygotować dla Was przepis na zupę, którą często przygotowywałyśmy razem z moją siostrą. Zupa jest wegetariańska, a właściwie nawet wegańska, bardzo prosta i sycąca. Tak jak już wcześniej wspomniałam, nabyłam ją w sklepie http://bioindygo.pl i co mi się w niej najbardziej podoba, to to, że jej ziarenka są malutkie i urocze :) W sklepie tym znajdziecie szereg innych produktów ze zdrową ekologiczną żywnością, myślę że każdy znajdzie dla siebie coś dobrego :)
Potrzebujemy:
- 300 g zielonej soczewicy, u mnie ze sklepu Bioindygo
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- sól, pieprz
Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny, aby szybciej nam się ugotowała.
Po tym czasie odcedzamy ją na sicie i przesypujemy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy.
Marchewki kroimy w talarki, cebulę w pióra, a czosnek drobno siekamy. Dodajemy do soczewicy. Gotujemy około 40 minut, aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego