Super zdrowe fit ciasto, którego smak jest wprost niebiański. Wszystkie składniki użyte do tego ciasta są naturalne, zdrowe i pyszne, a ich połączenia genialne. Brakuje mi słów, aby opisać jak bardzo mi to ciasto smakuje. Pyszne kokosowo czekoladowe wilgotne ciasto i masa malinowo kokosowa, która jest muślinowa, lekko chrupiąca, idealna! Do tego babka ozdobiona jest naturalnymi składnikami, które chrupią i są taką kropką nad "i". Do przygotowania tego ciasta nie użyłam ani nabiału, ani glutenu, ani białego cukru! Składniki pochodzą od mojej ukochanej firmy Radix - bis, którą darzę ogromnym zaufaniem i sympatią.
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki kokosowej Radix - bis
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki karobu
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki melasy trzcinowej Radix - bis
- 1/2 szklanki mleka kokosowego Radix - bis
- 1/2 szklanki oleju kokosowego Radix - bis
- 4 jaja
- szczypta soli
Krem:
- 1 puszka mleka kokosowego Radix - bis
- 2 łyżki ziaren chia Radix - bis
- 3 łyżki konfitury malinowej
Dodatkowo:
W osobnych naczyniach mieszamy:
1 naczynie: mąka kokosowa + kakao + karob + proszek do pieczenia + sól
2 naczynie: melasa trzcinowa + mleko kokosowe + rozpuszczony olej kokosowy + jaja
Łączymy zawartość 2 naczyń, mieszając jedynie do połączenia się składników.
Ciasto wylewamy do formy na babkę, u mnie malutka forma o średnicy około 20 cm. Pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni C.
Ciasto studzimy w foremce i wyjmujemy z niej, kiedy jest już zimne. Kroimy wzdłuż na 2 części.
Otwieramy mleko kokosowe, wyjmujemy sztywną część, ona będzie nam potrzebna do przygotowania kremu. Do mleka kokosowego dodajemy resztę składników i ubijamy, aby napowietrzyć nieco śmietankę kokosową.
Masę odstawiamy do lodówki na około 20 minut, aby stężała.
Przekrojone na pół ciasto smarujemy 2/3 kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch lekko obsmarowujemy resztą kremu.
Górę posypujemy ziarnami kakaowca, a boki grubo siekanymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego