sobota, kwietnia 08, 2017

Babka czekoladowo kokosowa

Super zdrowe fit ciasto, którego smak jest wprost niebiański. Wszystkie składniki użyte do tego ciasta są naturalne, zdrowe i pyszne, a ich połączenia genialne. Brakuje mi słów, aby opisać jak bardzo mi to ciasto smakuje. Pyszne kokosowo czekoladowe wilgotne ciasto i masa malinowo kokosowa, która jest muślinowa, lekko chrupiąca, idealna! Do tego babka ozdobiona jest naturalnymi składnikami, które chrupią i są taką kropką nad "i". Do przygotowania tego ciasta nie użyłam ani nabiału, ani glutenu, ani białego cukru! Składniki pochodzą od mojej ukochanej firmy Radix - bis, którą darzę ogromnym zaufaniem i sympatią.


Potrzebujemy:
Ciasto:

Krem:

Dodatkowo:
W osobnych naczyniach mieszamy:
1 naczynie: mąka kokosowa + kakao + karob + proszek do pieczenia + sól
2 naczynie: melasa trzcinowa + mleko kokosowe + rozpuszczony olej kokosowy + jaja

Łączymy zawartość 2 naczyń, mieszając jedynie do połączenia się składników.

Ciasto wylewamy do formy na babkę, u mnie malutka forma o średnicy około 20 cm. Pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni C.

Ciasto studzimy w foremce i wyjmujemy z niej, kiedy jest już zimne. Kroimy wzdłuż na 2 części.

Otwieramy mleko kokosowe, wyjmujemy sztywną część, ona będzie nam potrzebna do przygotowania kremu. Do mleka kokosowego dodajemy resztę składników i ubijamy, aby napowietrzyć nieco śmietankę kokosową. 
Masę odstawiamy do lodówki na około 20 minut, aby stężała.

Przekrojone na pół ciasto smarujemy 2/3 kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch lekko obsmarowujemy resztą kremu.
Górę posypujemy ziarnami kakaowca, a boki grubo siekanymi migdałami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger